ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ουρές σχηματίστηκαν ήδη από την Παρασκευή για το «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας»

oyres-schimatistikan-idi-apo-tin-paraskeyi-gia-to-panorama-epicheirimatikotitas-kai-stadiodromias

Η καλή μέρα από το πρωί φαινόταν. Ηδη από το απόγευμα της Παρασκευής είχαν δημιουργηθεί μεγάλες ουρές στην είσοδο του χώρου του συνεδρίου – μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. «Εχουμε ξεπεράσει κάθε προσδοκία, ειδικά για Παρασκευή», έλεγε στην «Κ» ο Βαγγέλης Καργάκος, που ανήκει στην ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού του συνεδρίου.

Κυκλοφορώντας στους διαδρόμους, η «Κ» αποπειράθηκε να πιάσει τον παλμό των συμμετεχόντων, από τους φοιτητές έως τα κορυφαία στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας. «Η αρχική σκέψη του καθηγητή ήταν να συνδέσει το πανεπιστήμιο με τον επιχειρηματικό κόσμο», λέει για το «Πανόραμα» ο Χρήστος Χαρπαντίδης της «Παπαστράτος» – που συμμετέχει δεύτερη φορά. «Η διάσταση της κρίσης το έχει μετατρέψει σε κάτι πολύ πιο βαθύ, σε μία πιο ουσιαστική ακτινογραφία της αγοράς εργασίας. Το μόνο που λείπει πλέον είναι η παρουσία των αρμόδιων θεσμικών παραγόντων, για να ακούσουν τα θέματα που τίθενται».

Τον ρωτώ για το ζήτημα της τεχνολογίας και της επίδρασής της στην αγορά εργασίας (είχε συζητηθεί εκτενώς στο πάνελ του). «Είναι αχαρτογράφητα νερά για όλους – όχι μόνο για την Ελλάδα. Απλώς εμείς είμαστε τόσο μπλεγμένοι με τα δικά μας προβλήματα, που χάνουμε το πόσο γρήγορα κινείται ο κόσμος». Ο κ. Χαρπαντίδης τονίζει τη σημασία οι νέοι να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ψηφιακή επανάσταση – ακόμα και αν το αντικείμενό τους δεν είναι αυστηρά τεχνολογικό.

Η νεολαία, ως επί το πλείστον, αντιμετωπίζει την προοπτική μιας δήλωσης με επιφύλαξη. «Ηρθαμε να πάρουμε γνώμες για κάποια θέματα», λέει στην «Κ» η Μαρία, φοιτήτρια Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, που, μαζί με τη συμφοιτήτριά της, τη Βικτώρια, βρέθηκε πρώτη φορά στο «Πανόραμα». Πιο αφαιρετική απάντηση δεν γίνεται, τους λέω. Πώς έμαθαν για το συνέδριο; «Από φίλους». Και ήρθαν να το παρακολουθήσουν γενικά ή ενδιαφέρονται για κάτι ειδικότερα; «Ειδικότερα». Δηλαδή; «Τουριστικά, πάνελ για τους νέους στις επιχειρήσεις», λέει η Μαρία. «Γυναίκες επιχειρηματίες», απαντά εξίσου λακωνικά η Βικτώρια.

Ο Βαγγέλης, φοιτητής Οικονομικών στο ΟΠΑ, επισκέπτεται κι αυτός το «Πανόραμα» πρώτη φορά. «Με ενδιαφέρει να κάνω μεταπτυχιακό στην ανάλυση δεδομένων, γενικά στο big data, και έχει αρκετά πάνελ γι’ αυτό», λέει. Σκοπός του είναι να έλθει και τις τρεις μέρες – και να γραφτεί σε κάποια Business Days.

Συναντιόμαστε με τον κ. Λαδόπουλο και τον ρωτάμε πώς νιώθει που βλέπει τους παλιούς του φοιτητές, επιτυχημένα στελέχη πια, να τον εξυμνούν από τη σκηνή. «Κολακεύομαι, αλλά δεν μου αρέσει πολύ. Προτιμώ να δημιουργώ από το περιθώριο». Λέγοντάς το αυτό, με συστήνει σε έναν ακόμα πρώην φοιτητή και νυν εισηγητή, τον Σπύρο Μαρτσέκη, της συμβουλευτικής εταιρείας Ionian Capital. «Είναι τεράστια η συμβολή του στην ελληνική κοινωνία, στην οικονομία», λέει για τον παλιό του καθηγητή ο κ. Μαρτσέκης. Ο κ. Λαδόπουλος, όμως, είχε ήδη διαφύγει.