Εισέβαλαν στο προξενείο και έστειλαν email

Εισέβαλαν στο προξενείο και έστειλαν email

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά τις εννέα χθες το πρωί, δέκα κουκουλοφόροι εισέβαλαν στα γραφεία του γερμανικού προξενείου στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης. Σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες ενέργειες ομάδων αντιεξουσιαστών, αυτή τη φορά δεν περιορίστηκαν στην ανάρτηση πανό. Προτού αποχωρήσουν φέρονται να χρησιμοποιήσαν το email του προξενείου και να έστειλαν μήνυμα διαμαρτυρίας σε τουρκικές προξενικές αρχές, διαμαρτυρόμενοι για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στο Αφρίν στη Συρία.

Την αποστολή email από τους κουκουλοφόρους επιβεβαιώνουν οι γερμανικές προξενικές αρχές στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν ποιο ήταν το περιεχόμενό του. Τα γραφεία του προξενείου δεν φυλάσσονταν, ενώ τη στιγμή της εισβολής βρισκόταν μέσα μόνος ένας υπάλληλος που μπόρεσε να καλέσει την αστυνομία μετά την αποχώρηση των αντιεξουσιαστών. Σύμφωνα με την αστυνομία, αλλά και τις γερμανικές προξενικές αρχές, δεν καταγράφηκαν στον χώρο σημαντικές υλικές ζημιές.

Συνθήματα

Στους τοίχους του προξενείου οι κουκουλοφόροι έγραψαν με σπρέι συνθήματα αλληλεγγύης στους Κούρδους της βόρειας Συρίας όπως: «#Fight 4 Afrin» (Πολεμήστε για το Αφρίν). Ακόμη, στο πανό που κρέμασαν από το μπαλκόνι των γραφείων έγραψαν στα γερμανικά και στα ελληνικά: «Η αντίσταση είναι ζωή. Αλληλεγγύη στο Αφρίν».

Αυτή δεν ήταν η μοναδική ενέργεια χθες στην Κρήτη κατά της τουρκικής εισβολής. Το ίδιο πρωί, η Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου ξεδίπλωσε πανό διαμαρτυρίας στην πόλη και αργότερα ανήρτησε σχετικό κείμενο σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. «Με τις μικρές μας δυνάμεις αλλά με όλη την ψυχή μας, στέλνουμε μήνυμα δύναμης και αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό που αυτές τις ώρες στο Αφρίν δοκιμάζεται και αντιστέκεται δυναμικά», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Η τουρκική εκστρατεία στο συριακό Κουρδιστάν έχει οδηγήσει σε κλιμακούμενες αντιδράσεις, αλλά και συγκρούσεις στο εξωτερικό. Στη Γερμανία σημειώθηκαν διαδοχικές εμπρηστικές επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας που ζήτησε περισσότερη προστασία για τους πολίτες της.

Στις αρχές της εβδομάδας ξέσπασαν επεισόδια στο Ντίσελντορφ μεταξύ φιλοκούρδων διαδηλωτών και Τούρκων μεταναστών που πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση. Τις επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν και άλλες συγκεντρώσεις σε γερμανικές πόλεις. Μία από τις πιο πολυπληθείς διαδηλώσεις είχε γίνει πάντως στην Κολωνία, στα τέλη Ιανουαρίου, όταν περίπου 20.000 πολίτες διαδήλωσαν κατά της τουρκικής εισβολής στο Αφρίν και ζήτησαν από τη γερμανική κυβέρνηση να πιέσει την Αγκυρα. Ισως αυτά τα γεγονότα εξηγούν και την επιλογή του γερμανικού προξενείου στην Κρήτη ως στόχου από τους αντιεξουσιαστές.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η πίεση που ασκούν οι τουρκικές δυνάμεις στο περικυκλωμένο Αφρίν, ενώ στην πόλη επικρατεί μεγάλη έλλειψη τροφίμων, ακόμη και ψωμιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή