Διαμάχη δικηγόρων και δικαστών για δίκη χωρίς συνήγορο

Διαμάχη δικηγόρων και δικαστών για δίκη χωρίς συνήγορο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με την εφαρμογή διάταξης (τροποποίηση του άρθρου 340 ΚΠΔ με τον Ν.4509/2017) που, με γνώμονα την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, προβλέπει ότι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, (αλλεπάλληλες αναβολές για τον ίδιο λόγο, παραγραφή κ.ά.) είναι δυνατή η διεξαγωγή ποινικών δικών χωρίς συνήγορο υπεράσπισης.

Πέραν της εκατέρωθεν ανταλλαγής ανακοινώσεων, ο ΔΣΑ, ο οποίος χαρακτηρίζει την επίμαχη διάταξη αντισυνταγματική, αποφάσισε συμβολική δίωρη στάση εργασίας (9 π.μ.-11 π.μ.) από τις ποινικές δίκες (εφετείο κακουργημάτων, ΜΟΔ και ΜΟΕ) την Τετάρτη 21 Μαρτίου.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με αφορμή τη διεξαγωγή δίκης στο Εφετείο Αθηνών χωρίς συνήγορο, καθώς η δίκη είχε αναβληθεί και στο παρελθόν, ωστόσο τέθηκε εκ νέου αίτημα διακοπής από την αυτεπαγγέλτως διορισθείσα συνήγορο υπεράσπισης, η οποία ήταν εγκυμονούσα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΔΣΑ κάνει λόγο για «αντισυνταγματική διάταξη», η έναρξη εφαρμογής της οποίας έγινε από «συγκεκριμένες δικαστικές συνθέσεις και μάλιστα σε δίκες που δεν ήταν πολυπρόσωπες και μακράς διάρκειας και δη ενόψει του ότι η αιτηθείσα διακοπή οφειλόταν σε κώλυμα εγκυμοσύνης της αυτεπαγγέλτως διορισθείσας συνηγόρου υπεράσπισης». Ο ΔΣΑ αποφάσισε την αποστολή επιστολής στον υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον προϊστάμενο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών και την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην εφαρμογή της διάταξης και ζητώντας τους να τοποθετηθούν επ’ αυτής.

Στον αντίποδα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της διάταξης, σημειώνοντας ότι «το ποινικό σύστημα στην Ελλάδα έχει φτάσει στα ακραία όριά του» και χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις του ΔΣΑ «αδικαιολόγητες από κάθε άποψη».

Επί της συγκεκριμένης υπόθεσης, η ένωση αναφέρει ότι είχε αναβληθεί στο εφετείο 10 φορές και οι πράξεις είχαν τελεστεί την περίοδο 2001-2003. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι η εκδίκαση της υπόθεσης έχει ολοκληρωθεί από τον Νοέμβριο του 2017, έκτοτε εκκρεμούσαν οι αγορεύσεις του εισαγγελέα και του συνηγόρου υπεράσπισης, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο η δίκη είχε διακοπεί με αίτημα της συνηγόρου.

Η Ενωση αναφέρεται στις καταδικαστικές αποφάσεις της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης και υπεραμύνεται της αναγκαιότητας της συγκεκριμένης διάταξης, η οποία, όπως επισημαίνεται, συμβάλλει στην επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ποινικό σύστημα στην Ελλάδα έχει φτάσει στα ακραία όριά του και είναι καθήκον όλων να προτείνουν άμεσα τρόπους επίλυσης του προβλήματος, προσαρμόζοντας την οπτική τους στις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και ξεπερνώντας νοοτροπίες προηγούμενων δεκαετιών», καταλήγει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή