Καθυστερήσεις στην αντικατάσταση μέλους του ΑΣΕΠ

Καθυστερήσεις στην αντικατάσταση μέλους του ΑΣΕΠ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώρια αμφισβήτησης, και ενώπιον δικαστηρίων, των πρόσφατων αποφάσεων του ΑΣΕΠ, αφήνει η καθυστέρηση στην αντικατάσταση ενός εκ των 24 μελών που συμμετέχουν στη σύνθεσή του, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας. Η καθυστέρηση προκαλεί εύλογα ερωτήματα, δεδομένων των «ευαίσθητων», σε πολλές περιπτώσεις, αποφάσεων που καλείται να λάβει το ΑΣΕΠ, όπως έγινε για παράδειγμα προσφάτως με την απόφαση τροποποίησης των όρων της προκήρυξης για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων, η οποία ελήφθη με οριακή πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η θητεία του συγκεκριμένου μέλους της σύνθεσης του ΑΣΕΠ έχει λήξει, βάσει του νόμου που καταρτίστηκε επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου, καθώς έχει συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας και συνεπώς θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αντικατάστασή του και μάλιστα έχει εκδοθεί η σχετική προκήρυξη, ωστόσο, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αλλά και με άλλες ανεξάρτητες αρχές, το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα ενώπιον της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής που είναι αρμόδια για την αντικατάστασή του ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η παράταση της διαδικασίας και η λειτουργία του ΑΣΕΠ με τη συμμετοχή του συγκεκριμένου μέλους, όπως εξηγούν νομικοί στην «Κ», δίνει περιθώρια προσβολής στα δικαστήρια της νομιμότητας των αποφάσεων και των προκηρύξεων που γίνονται το επίμαχο χρονικό διάστημα, ενόσω το συγκεκριμένο μέλος παραμένει ενεργό.

Kατά μία άλλη εκδοχή ωστόσο, η τύχη ενδεχόμενων προσφυγών θα ήταν μάλλον «αμφίβολη», με δεδομένο ότι υπάρχει νομολογία του ΣτΕ που έχει κρίνει ότι για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις, είναι συνταγματικά ανεκτή η αυτοδίκαιη παράταση της θητείας των μελών.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο νόμος προβλέπει την αυτοδίκαιη παράταση της θητείας για ένα εξάμηνο, ενώ παραπέμπουν στην απόφαση που είχε εκδώσει τον Οκτώβριο του 2013 το ΣτΕ αναφορικά με το ΕΣΡ, κρίνοντας ότι είναι συνταγματικά ανεκτό το διάστημα των 22 μηνών κατά το οποίο οι ανεξάρτητες αρχές μπορούν να λειτουργούν ενώ έχει λήξει η θητεία των μελών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή