Πατριαρχείο κατά Ιερώνυμου για το κτήμα Προμπονά

Πατριαρχείο κατά Ιερώνυμου για το κτήμα Προμπονά

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το  Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά Μονή των Βαλτάδων, κατά του  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου με αφορμή το κτήμα Προμπονά στα όρια του Δήμου Αθηναίων για το οποίο έχει προκληθεί δικαστική διαμάχη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η δικαστική διένεξη ξεκίνησε όταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κατέθεσαν αγωγή  κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά έκτασης 8.554 τ.μ και όταν με απόφαση του Αρχιεπισκόπου ο ναός που βρίσκεται στην περιοχή, στο κτήμα Προμπονά στραγίστηκε με την αιτιολογία ότι είναι ιδιωτικός και τέθηκε σε λειτουργία χωρίς την άδειά του.

Στη συνέχεια όμως ο ηγούμενος της Μονής Βαλτάδων άνοιξε το ναό τέλεσε τους δεύτερους Χαρετισμούς και επανήλθε τελώντας και άλλη λειτουργία.

Το  Οικουμενικό  Πατριαρχείο τελικώς προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητά την ακύρωσης  της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας  κατά παράβαση του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και του  καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας  της Ελλάδος, ενώ παράλληλα αναφέρει  ότι ο επίμαχος Ναός δεν είναι ιδιόκτητος, καθώς αναγέρθηκε όχι  για να εξυπηρετεί της θρησκευτικές  ανάγκες του ιδιοκτήτη του ακινήτου,  αλλά για να τεθεί «ευθύς εξ αρχής σε δημόσια λατρεία, ικανοποιώντας τη βούληση του διαθέτη Προμπονά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή