Στο ΣτΕ η διένεξη για τον ναό στο κτήμα Προμπονά

Στο ΣτΕ η διένεξη για τον ναό στο κτήμα Προμπονά

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταφέρθηκε η διένεξη –που λαμβάνει πλέον σημαντικές διαστάσεις– μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αναφορικά με τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Ιερά Μονή Βλατάδων προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ζητώντας την ακύρωση της απόφασής του (8.3.2018) με την οποία σφραγίστηκε η Εκκλησία εντός του κτήματος Προμπονά, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ιδιωτικό ναό που τέθηκε σε λειτουργία χωρίς την άδειά του.

Της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών είχε προηγηθεί η προσπάθεια του Επισκόπου Αμορίου Νικηφόρου και ηγούμενου της Μονής Βλατάδων να τελέσει θεία λειτουργία των Χαιρετισμών στον ναό.

Κατόπιν τούτου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του κ. Ιερωνύμου, κάλεσε σε απολογία τον επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο «για όσα έγιναν από εσάς χωρίς τη γνώση, την ευλογία και την άδεια του Αρχιεπισκόπου ως οικείου Ποιμενάρχου, επί του κανονικού εδάφους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών».

Με την προσφυγή του στο ΣτΕ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητεί την ακύρωση της απόφασης του κ. Ιερωνύμου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας των προσφευγόντων, και άρα είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ, ενώ σημειώνεται ότι η απόφαση πάσχει και αιτιολογίας.

Παράλληλα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει ότι ο επίμαχος ναός δεν είναι ιδιόκτητος, καθώς ανηγέρθη όχι για να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες του ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά για να τεθεί «ευθύς εξαρχής σε δημόσια λατρεία, ικανοποιώντας τη βούληση του διαθέτη Προμπονά».

Ο επίμαχος ναός «πέρασε» στην ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς και η λειτουργία του ανετέθη στην Ι.Μ. Βλατάδων ως Κάθισμα αυτής. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2017 η Αρχιεπισκοπή Αθηνών προσέφυγε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας καταθέτοντας αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά, υποστηρίζοντας ότι ο ναός ανήκει στη δικαιοδοσία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διένεξη έχει ενδιαφερθεί και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καθώς ο ναός βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή