Στα «μαχαίρια» για τις επισκέψεις Υπ. Υγείας και γιατροί

Στα «μαχαίρια» για τις επισκέψεις Υπ. Υγείας και γιατροί

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε και επίσημα, η διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των γιατρών για τη συλλογική σύμβαση των ειδικευμένων γιατρών –πλην των «οικογενειακών» παθολόγων γενικών γιατρών και παιδιάτρων– με τον ΕΟΠΥΥ. Σε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, παρουσία και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία ομάδα εργασίας, η οποία θα έχει ως αντικείμενο να διαμορφώσει κοινώς αποδεκτούς όρους της συλλογικής σύμβασης. Το πλαίσιο που έθεσε ο υπουργός Υγείας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να συμβληθούν χωρίς να υπάρχει αποκλεισμός και να διευκολυνθεί η είσοδος νέων γιατρών στο σύστημα. Κατά την πρόταση του υπουργείου Υγείας, η «αγορά» επισκέψεων σε συμβεβλημένους γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ θα γίνεται με βάση τις ανάγκες των ασφαλισμένων και πάντα αφού θα συνεκτιμηθούν οι δυνατότητες των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Παραδείγματος χάριν, σε μία περιοχή ο ΕΟΠΥΥ, για να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων του, μπορεί να χρειάζεται 5.000 επισκέψεις σε καρδιολόγο τον μήνα. Από αυτές θα αφαιρεθούν όσες μπορούν να γίνουν σε δημόσιες δομές (Κέντρα Υγείας, τακτικά ιατρεία νοσοκομείων) και οι υπόλοιπες θα «αγοραστούν» από ιδιώτες γιατρούς στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης.

Εντός της εβδομάδας, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να αποστείλει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο κείμενο με τις βασικές προτάσεις του για τους όρους της σύμβασης (αμοιβές, ωράριο κ.ά.), ενώ από την πλευρά του και ο ΠΙΣ θα συνεδριάσει για να καταλήξει στο σχέδιο που θα φέρει ο ίδιος στον διάλογο. Η θέση του ΠΙΣ είναι να προβλέπεται ελεύθερη επιλογή γιατρού, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένει πάντα και η πρόταση του ΕΟΠΥΥ για προαγορά επισκέψεων από τους συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς αναλόγως του ωραρίου που θα διαθέτουν οι ίδιοι για τους ασφαλισμένους, με μέγιστο αριθμό τις 80 επισκέψεις εβδομαδιαίως και μηνιαία αμοιβή 1.400-1.500 ευρώ μεικτά. Σημειώνεται ότι σήμερα οι γιατροί αμείβονται από τον ΕΟΠΥΥ με 10 ευρώ μεικτά για την κάθε επίσκεψη ασφαλισμένου και με ανώτατο όριο τις 200 επισκέψεις τον μήνα. Ετσι, σήμερα όταν κάποιος γιατρός συμπληρώνει και τις 200 επισκέψεις, λαμβάνει 2.000 ευρώ μεικτά.

Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται στον απόηχο της «αποτυχίας» του υπουργείου να φτιάξει ένα «σώμα» οικογενειακών γιατρών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ ανταποκρίθηκαν μόλις 1.200 γιατροί. Ο βασικός λόγος αυτής της αποτυχίας ήταν οικονομικός. Η αμοιβή αφορά 1.623 ευρώ τον μήνα για δέσμευση του ιατρείου του γιατρού για 4 ώρες την ημέρα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα εξετάζει δωρεάν ασφαλισμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή