Αποψη: «Μόνο εγώ σε ενοχλώ; Ο απέναντι είναι φίλος σου;»

Αποψη: «Μόνο εγώ σε ενοχλώ; Ο απέναντι είναι φίλος σου;»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μπόρα, εκείνο το βραδάκι, ανάγκασε τους πελάτες να στριμωχτούν κάτω από το μικρό στέγαστρο του καφέ στην οδό Αρχελάου, στο Παγκράτι. Ο ιδιοκτήτης του έχει τοποθετήσει καθίσματα και από τις δύο πλευρές του πεζοδρομίου και οι πολλοί θαμώνες προσπάθησαν να προστατευτούν από τη βροχή, καθώς δεν υπήρχε χώρος για όλους.

Για να περάσουν οι διαβάτες, αναγκάστηκαν να κατέβουν μέσα στο οδόστρωμα, αφού ούτε δίπλα στο πεζοδρόμιο υπάρχει έστω λίγος χώρος – τα αυτοκίνητα έχουν σταθμεύσει πλάγια προς το πεζοδρόμιο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη. Τα πεζοδρόμια εκεί είναι τόσο μικρά, που ακόμη κι αν δεν έχουν τραπεζοκαθίσματα και από τις δύο πλευρές, η δραστηριότητα των χώρων εστίασης αποκλείει την πρόσβαση στους διαβάτες. Την ίδια στιγμή, αγενείς πελάτες διπλοπαρκάρουν τα αυτοκίνητά τους…

Ο Δήμος Αθηναίων παραδέχεται ότι η οδός Αρχελάου είναι από τα προβληματικά σημεία της πρωτεύουσας, όπως λέει το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του Δημήτρη Αθηνάκη. Στην οδό Αρχελάου παρατηρούμε για μία ακόμη φορά την απώλεια του μέτρου. Στον δρόμο την τελευταία τριετία έχουν ανοίξει 13 εστιατόρια και καφέ, εκ των οποίων τα δέκα συνεχίζουν να λειτουργούν, ενώ ετοιμάζεται ένα ακόμη.

Τι θα επιλέξουν;

Η καταγγελία από την πλευρά των κατοίκων για τους παρανομούντες καταστηματάρχες είναι μία λύση. Είναι αυτή που θα επιλέξουν οι κάτοικοι; Πρόσφατα, όταν κάποιος διαμαρτυρήθηκε για την κατάληψη πεζοδρομίου, απειλήθηκε από τον «θιγμένο» καταστηματάρχη. Γεγονός που έγινε γνωστό, επιβαρύνοντας το κλίμα.

Μπορούμε να δώσουμε λύσεις ως πολίτες, συνδυάζοντας τη μικροεπιχειρηματικότητα με τις ανάγκες των κατοίκων, και μάλιστα σε μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως ευρύτερα το Παγκράτι; Μάλλον όχι. Οι λόγοι δεν είναι ότι ο δήμος έχει ελάχιστο προσωπικό για την αστυνόμευση και συγκρουόμενες αρμοδιότητες με άλλες υπηρεσίες. Ο κύριος λόγος είναι ότι η πλειονότητα –από τη δημοτική εξουσία μέχρι τον… τελευταίο κάτοικο– έχει μάθει να λειτουργεί με αδιαφορία απέναντι σε κάθε τι δημόσιο, με αυθάδεια, ασυδοσία και, ίσως, πλεονεξία. Στάση που εκτρέφει και η έλλειψη ελέγχων από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, σε συνδυασμό με την τυχόν μικροδιαφθορά.

Ξέρετε τι απάντησε πρόσφατα ιδιοκτήτης καφέ όταν δέχθηκε παρατήρηση κατοίκου, διότι είχε κλείσει πεζοδρόμιο; Ρώτησε: «Μόνο εγώ σε ενοχλώ; Ο απέναντι είναι φίλος σου;»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή