ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικίνδυνες ιατρικές υπηρεσίες στα Σκόπια καταγγέλλει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

epikindynes-iatrikes-ypiresies-sta-skopia-kataggellei-o-odontiatrikos-syllogos-thessalonikis-2240013

Η έλλειψη οδοντιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα οδηγεί τους Έλληνες ασθενείς σε οδοντιάτρους της ΠΓΔΜ, όπου, όπως καταγγέλλει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ), υπάρχει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο το οποίο με διάφορους τρόπους τους προσελκύει παρέχοντας εκτός από φτηνές οδοντιατρικές εργασίες, δωρεάν μεταφορά, ψυχαγωγία, υπηρεσίες και μασάζ.

Ωστόσο όλα αυτά εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, αλλά και για το πορτοφόλι των ασθενών, καθώς δεν υπάρχει συνέχεια της οδοντιατρικής φροντίδας μετά τις εργασίες που γίνονται, ενώ το «φτηνό» τελικά αποδεικνύεται «ακριβό», καθώς οι οδοντίατροι της γειτονικής χώρας κάνουν περισσότερες εργασίες από όσες χρειάζονται π.χ τρία σφραγίσματα αντί για ένα, περισσότερα εμφυτεύματα απ’ όσα χρειάζεται για να στηριχθεί μια γέφυρα.

Πολλά συστηματικά νοσήματα έχουν εκδηλώσεις στο στόμα και o οδοντίατρος οφείλει να ενημερώσει στον ασθενή, επισήμανε o πρόεδρος του ΟΣΘ, Θανάσης Δεβλιώτης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Οι οδοντίατροι της γειτονικής χώρας στους οποίους απευθύνονται οι Έλληνες ασθενείς, σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, δεν τους ενημερώνουν για τις στοματικές εκδηλώσεις παθήσεων και προχωρούν σε οδοντιατρικές εργασίες θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Μάλιστα, ο ΟΣΘ από το 2014 μέχρι σήμερα έχει καταγράψει τεκμηριωμένα τρία περιστατικά ασθενών που δεν γνώριζαν ότι είχαν στοματικό καρκίνο, έκαναν εξαγωγή δοντιών στην ΠΓΔΜ χωρίς οι εκεί οδοντίατροι να τους ενημερώσουν για την πάθησή τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου λόγω αιμορραγίας.

Επίσης, έχει καταγραφεί και η περίπτωση ενός κοριτσιού από την Κοζάνη που πήγε για ορθοδοντικές εργασίες σε παραμεθόρια πόλη της ΠΓΔΜ και μετά από εξαγωγή κυνόδοντα λόγω αιμορραγίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου υποβλήθηκε σε μετάγγιση αίματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ