Φοβόταν σχέδιο δολοφονίας της η Ρωσίδα πληροφοριοδότρια

Φοβόταν σχέδιο δολοφονίας της η Ρωσίδα πληροφοριοδότρια

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Οκτώβριο του 2017 η Μαλτέζα δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια βρήκε τραγικό θάνατο από έκρηξη βόμβας μέσα στο αυτοκίνητό της. Η δολοφονία της είχε συσχετιστεί με δημοσιεύματά της που συνέδεαν τη σύζυγο του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ με εταιρεία offshore στον Παναμά. Η συνέχεια της σκοτεινής αυτής υπόθεσης εκτυλίσσεται τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στην Αθήνα. Κι αυτό, διότι η βασική πληροφοριοδότριά της, Ρωσίδα Μαρία Εφίμοβα, παραδόθηκε το βράδυ της Κυριακής στους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Συντάγματος. Φέρεται να γνώριζε ότι διωκόταν με βάση ευρωπαϊκά εντάλματα, ωστόσο προτίμησε να παραδοθεί στις Αρχές φοβούμενη για τη ζωή της. Πρόσφατα, εξάλλου, η 36χρονη μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος (whistleblower) είχε καταγγείλει δημόσια ότι η οικογένειά της στη Ρωσία δεχόταν απειλές από ιδιωτικούς ντετέκτιβ που βρίσκονταν στο κατόπι της.

Επίσημη αστυνομική πηγή αποκάλυψε χθες στην «Κ» ότι η Εφίμοβα παρουσιάστηκε οικειοθελώς το βράδυ της Κυριακής στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος. Επιβεβαιώθηκε ότι εις βάρος της εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης των ανακριτικών – δικαστικών αρχών της Μάλτας. Το πρώτο αφορούσε τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της απάτης και της διακεκριμένης κλοπής και το δεύτερο την κατηγορία της δημιουργίας ψευδών στοιχείων για την καταδίκη και την καταστροφή της φήμης άλλου προσώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ταξίδεψε στην Αθήνα από την Κρήτη όπου βρισκόταν προκειμένου να ψηφίσει στις ρωσικές εκλογές της Κυριακής. Διανυκτέρευσε στα κρατητήρια του Τ.Α. Συντάγματος και χθες οδηγήθηκε στην εισαγγελία Εφετών σε εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μεταφέρθηκε στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου θα παραμείνει κρατούμενη έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η 36χρονη εργαζόταν στην τράπεζα Pilatus Bank της Μάλτας και, βάσει δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, είχε αποκαλύψει στη δημοσιογράφο Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Μισέλ Mουσκάτ, σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Mουσκάτ. Οι αποκαλύψεις της 53χρονης (μετείχε στην έρευνα για την υπόθεση των Panama Papers) είχαν προκαλέσει πολιτικό σεισμό και είχαν πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές στη Μάλτα. Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός και η σύζυγός του είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες δίνοντας εντολή για δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ τις παραμονές των εκλογών του φθινοπώρου ο Μουσκάτ είχε πει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Republica ότι απευθύνθηκε στο FBI και σε μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών για εξιχνίαση της δολοφονίας της δημοσιογράφου. Λίγο πριν η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια χάσει τη ζωή της, είχε κατονομάσει την Εφίμοβα ως βασική πληροφοριοδότριά της, ενώ τον Δεκέμβριο η 36χρονη Ρωσίδα είχε παρουσιάσει τα στοιχεία της σε ευρωβουλευτές, σε «κλειστή» τηλεδιάσκεψη από άγνωστη τοποθεσία.

Την ίδια περίοδο πάντως, η Εφίμοβα είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην οποία είχε υποστηρίξει ότι δεν ήταν αυτή που είχε αποκαλύψει τις πληροφορίες στη δημοσιογράφο, αλλά απλά τις είχε επιβεβαιώσει. Στην ίδια συνέντευξη (Ιανουάριος 2018) είχε αποκαλύψει ότι κατέθεσε αίτημα ασύλου σε ευρωπαϊκή χώρα, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Εις βάρος της 36χρονης εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης και των κυπριακών αρχών, για υπεξαίρεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή