ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος: Σε αφανισμό οδηγούνται τα πολυιατρεία

iatrikos-syllogos-se-afanismo-odigoyntai-ta-polyiatreia-2240317

Στον αφανισμό οδηγεί το υπουργείο Υγείας, πολυϊατρεία και ιατρούς με ειδικότητες εργαστηριακές και κλινικοεργαστηριακές που καλούνται να πληρώσουν παράλογα και καταστροφικά ποσά clawback, καταγγέλει με επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο ΙΣΑ με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη, εκφράζει την αγανάκτηση των μελών του που ενημερώθηκαν για το clawback Α΄ εξαμήνου 2017 ,με το οποίο καλούνται οι ιατροί, εργαστήρια, πολυϊατρεία, να επιστρέψουν από τα δεδουλευμένα τους τεράστια ποσά .Τα ποσά που αναφέρονται είναι πραγματικά καταστροφικά για τους γιατρούς, καθώς αγγίζουν ανάλογα με την κατηγορία της εκάστοτε εξέτασης έως και το 50%!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό clawback και rebate των καρδιολόγων, για τις ιατρικές πράξεις για το Α΄ εξάμηνο του 2017, φτάνει το 70% .Για παράδειγμα για το triplex καρδιάς που κοστολογείται 58 €, η τελική αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ είναι 15,27 €. ,για το test κοπώσεως η αμοιβή από τον ΕΟΠΥΥ είναι 9,3 € ,για το Holter ρυθμού 4,1 € και το Holter πιέσεως 7,6 €.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, ο ΙΣΑ είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι η κοστολόγηση των νέων εξετάσεων χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και χωρίς αύξηση των ορίων των διαγνωστικών εξετάσεων, θα έχει καταστροφικές συνέπειες, για τον ιατρικό κόσμο και θα οδηγήσει σε κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Για το λόγο αυτό ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2018 και να πραγματοποιηθεί για το 2017 αύξηση της χρηματοδότησης των κωδικών από αδιάθετα κονδύλια και μεταφορά χρημάτων από άλλους κωδικούς.