Το θεϊκό macaron – συκομαΐδα σάρωσε στον διαγωνισμό στη γαλλική πρεσβεία

Το θεϊκό macaron – συκομαΐδα σάρωσε στον διαγωνισμό στη γαλλική πρεσβεία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιάσε το δίχρωμο! Αυτό είναι το νόστιμο». Ο κύριος που βρισκόταν μπροστά μου μέσα στον συνωστισμό, προσπαθούσε να δώσει γευστικές κατευθύνσεις στη συνοδό του που ήταν πιο κοντά στον πάγκο με τα macaron, μέσα στην κατάμεστη σάλα της γαλλικής πρεσβείας. Τρίτη βράδυ στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας όπου στεγάζεται η γαλλική αντιπροσωπεία, γινόταν κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Σπάνια πρέπει να έχει μαζευτεί τόσος κόσμος στο αριστοκρατικό οίκημα που δεν έζησε τέτοιες στιγμές δόξης ούτε στον ετήσιο εορτασμού της 14ης Ιουλίου. Εκατοντάδες προσκεκλημένοι πέρασαν το κατώφλι για να γευθούν ελληνοπρεπή macaron και να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία που θα αναδείκνυε τον νικητή σ’ έναν διαγωνισμό που έφερε κοντά την ελληνική και γαλλική ζαχαροπλαστική, στο πλαίσιο του Gout de France.

Το θεϊκό macaron – συκομαΐδα σάρωσε στον διαγωνισμό στη γαλλική πρεσβεία-1

Ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού: το δίχρωμο macaron συκομαΐδας, το οποίο έγινε ανάρπαστο.

Ηταν μια ιδέα που υλοποίησε η πρεσβεία με επικεφαλής τον Ελληνογάλλο σεφ της, Ζαν-Μαρί Χοφμάν και τις ευλογίες του πρέσβη Κριστόφ Σαντεπί, που είναι εραστής της γαστρονομίας. Οι όροι παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο και η πρόκληση ήταν προς τους συμπατριώτες μας ζαχαροπλάστες (επαγγελματίες ή μη) να φτιάξουν το εθνικό γλυκό της Γαλλίας με γεύση ελληνική. Η συμμετοχή από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ήταν αθρόα και ο πρώτος κύκλος του διαγωνισμού ανέδειξε τέσσερις συνολικά φιναλίστ από τις δύο πόλεις. Εκκρεμούσαν η ψηφοφορία του κοινού και η τελική απόφαση των κριτών. Στην επιτροπή, συμμετείχαν γνώστες όπως ο Στέλιος Παρλιάρος και η Ντίνα Νικολάου και άλλοι αναγνωρισμένοι σεφ και patissiers, που πήραν τον ρόλο τους πολύ σοβαρά και επέλεξαν αυστηρά το πιο γευστικό ελληνικό macaron. Και τι δεν επιστράτευσαν οι συμμετέχοντες: από φέτα και ανθότυρο, τσουρέκι μέχρι παντζάρι, καπνιστά λαχανικά και βότανα για να παραπέμπουν στις γεύσεις της πατρίδας μας.

Το θεϊκό macaron – συκομαΐδα σάρωσε στον διαγωνισμό στη γαλλική πρεσβεία-2

Ο Στέλιος Παρλιάρος, στρατηγός της γεύσης, δίνει οδηγίες το βράδυ του διαγωνισμού στη γαλλική πρεσβεία μπροστά στο τραπέζι με τα macarons.

Εντέλει επικράτησαν τέσσερα macaron έπειτα από σκληρό ανταγωνισμό. Αυτά ήταν απλωμένα στο τραπέζι στο κέντρο της σάλας όπου δόθηκε μάχη σώμα με σώμα για να δοκιμάσουν όλοι. Καθώς δεν μπορούσε κανείς να είναι σίγουρος για το τι έχουν μέσα τα εδέσματα, κυριάρχησε η επιλογή με τα χρώματα. Ο κύριος μπροστά μου είχε δίκιο, διότι αφού γευθήκαμε και τα τέσσερα, το δίχρωμο με τη συκομαΐδα Κέρκυρας ήταν αυτό που κατέκτησε τα σκήπτρα. Το έφτιαξε η Αγγελική Αγαθού από το νησί του Ιονίου με άλλα συστατικά τα μπαχαρικά, την κρέμα κρητικής ξινομυζήθρας αλλά και το νούμπουλο, ένα τοπικό αλλαντικό. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Σταμάτης Ξενάκης από τη Νάξο που προτίμησε την κρέμα λευκής σοκολάτας, τον βασιλικό, το λάδι ελιάς και το περγαμόντο. Την τρίτη θέση πήρε η Χρυσούλα Σεβαστιάδου από την Πάτρα με macaron ρυζόγαλο και την τέταρτη η Εφη Νανιέρη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία πρωτοτύπησε φτιάχνοντας ένα αλμυρό macaron με γαρίδες και μανούρι. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καθένας από τους διαγωνιζομένους έφτιαξε περίπου επτακόσια εδέσματα τα οποία παρασκευάστηκαν τις τρεις ημέρες πριν από τον διαγωνισμό στην κουζίνα της γαλλικής πρεσβείας με υλικά που αγοράστηκαν από τους διοργανωτές. Bravo!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή