ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οταν η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» τον ορίζοντα (φωτογραφίες)

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies-2240528

Τοπίο από τη Σαχάρα θύμιζαν σήμερα περιοχές της Ελλάδας λόγω της αφρικανικής σκόνης που «επισκέφτηκε» τη χώρα μας. 

Οι κάτοικοι σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, νησιά Ιονίου αλλά και Αττική βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια αποπνικτική ατμόσφαιρα την οποία επιβάρυναν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της Κρήτης, καθώς η ορατότητα ήταν από μηδενική ως περιορισμένη.

Ατομα που αναγκαστικά βγήκαν εκτός σπιτιού προσπαθούσαν να προφυλαχθούν με μαντήλια μέχρι και αντιασφυξιογόνες μάσκες. Ωστόσο, πολλά άτομα μεταφέρθηκαν ακόμη και σε νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ να δέχεται κλήσεις για περιστατικά που σχετίζονταν με εκδήλωση αλλεργίας και αναπνευστικά προβλήματα. 

Από την έξαρση του φαινομένου μέχρι και τις 8 το βράδυ προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα 17 άτομα στο νοσοκομείο Ηρακλείου, 4 στο νοσοκομείο Χανίων και 4 στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Προβλήματα στις μετακινήσεις στην Κρήτη

Ιδιαίτερη προσοχή κατά μήκος του Βόρειου Οδικού 'Αξονα της Κρήτης πρέπει να επιδεικνύουν οι οδηγοί, σύμφωνα με τις αρχές και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω των κλαδιών που υπάρχουν από πτώσεις λόγω των ανέμων, αλλά και της χαμηλής ορατότητας.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του συντονιστικού Κέντρου της Π.Υ κ. Στρατάκη, η υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω των νότιων ανέμων που πνέουν στην Περιφέρεια Κρήτης -κατά τόπους φτάνουν τα 9 μποφώρ- και τον κίνδυνο πυρκαγιών. Σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο δεν υπάρχουν εστίες όπως στα Χανιά και σε 4 μέτωπα που κλήθηκαν να επέμβουν στο Ρέθυμνο, σβήστηκαν αμέσως.

Στο Ρέθυμνο, η αφρικανική σκόνη σε συνάρτηση με τους ισχυρούς ανέμους έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα, με παράλληλη επιβάρυνση την θερμοκρασία που κυμαίνεται αυτή την ώρα στους 27 βαθμούς. Στο Ηράκλειο, η αφρικανική σκόνη βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας. 

Ο δήμος έλαβε απόψε την απόφαση να μη λειτουργήσουν τα εσπερινά σχολεία ενώ προβλήματα υπήρξαν και στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, με πτήσεις που παρουσίασαν καθυστερήσεις στην προσέγγιση τους στον διάδρομο. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από την Παρασκευή αναμένεται να υπάρξει αποσυμφόρηση σχετικά με την αφρικανική σκόνη, όμως οι πολίτες σύμφωνα με οδηγίες από την Περιφέρεια και τους δήμους, οφείλουν να επιδείξουν προσοχή κυρίως στις μετακινήσεις τους και στην έκθεση τους στη σκόνη.

Δείτε τις φωτογραφίες από Πρέβεζα, Αθήνα, Ναύπλιο, Πάτρα και Κρήτη.

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies0

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies2

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies4

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies6

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies8

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies10

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies12

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies14

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies16

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies18

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies20

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies22

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies24

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies26
Πηγή: inkefalonia.gr

Στην Πάτρα η ατμόσφαιρα είναι βαριά, οι άνεμοι στο Ρίο πνέουν ισχυροί, ενώ κατά διαστήματα λαμβάνονται μέτρα περιορισμού της διέλευσης από τη γέφυρα για οχήματα και πεζούς.

otan-i-afrikaniki-skoni-epnixe-ton-orizonta-fotografies28
Πηγή: agrinionews.gr