ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ

f16tourkia

Σινούκ με την ηγεσία του στρατού παρενόχλησαν το απόγευμα της Πέμπτης τουρκικά F16.

Ειδικότερα, κατά την απογείωση του Σινούκ, στο οποίο επέβαιναν ο αρχηγός ΓΕΣ μαζί με ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς, από τη Ρω με προορισμό τη Ρόδο, δύο τουρκικά F-16 απογειώθηκαν από τη βάση του Ντάλαμαν για να πλησιάσουν στην περιοχή.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ τα τουρκικά F16 έφτασαν στα 2.500-3.000 πόδια από το ελικόπτερο και έκαναν αναγνώριση φωνάζοντας από τον ασύρματο «απομακρυνθείτε, βρίσκεστε σε τουρκικό εναέριο χώρο».

Δύο ελληνικά F16 που επιτηρούσαν το ελικόπτερο αμέσως επενέβησαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη.

Τι αναφέρει το ΓΕΑ για το περιστατικό

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε σχετικά με το συμβάν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, αναφέρει: 

«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 και ώρα 17:29 πραγματοποιήθηκε  είσοδος δύο (2) αεροσκαφών F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας στο FIR Αθηνών, τα οποία απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Dalaman, με πρόθεση παρενόχλησης ελικοπτέρου CH-47 του Ελληνικού Στρατού, το οποίο πετούσε από τη νήσο Ρω προς τη νήσο Ρόδο σε πολύ χαμηλό ύψος και στο οποίο επέβαινε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Από το σημείο εισόδου και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο FIR Αθηνών και μέχρι την έξοδό τους από αυτό, τα εν λόγω αεροσκάφη ήταν συνεχώς κάτω από τη συνοδεία ελληνικών αεροσκαφών F-16, τα οποία απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας.

Λόγω της παρουσίας των ελληνικών αεροσκαφών, δεν υπήρξε αναφορά παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Ελληνικού Στρατού».