Ξαναγεννώντας την ελπίδα στα μικρά νησιά

Ξαναγεννώντας την ελπίδα στα μικρά νησιά

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελπίδα ανθεί ξανά σε μια σειρά από μικρά νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο. Ερχεται με το κλάμα ενός μωρού, μιας νέας ζωής που ξεκινά σε μέρη όμορφα, αλλά με πολλές δυσκολίες για τους κατοίκους τους. Κάτι πολύ σημαντικό συμβαίνει σε μέρη που μετρούσαν μηδενικές γεννήσεις τα προηγούμενα χρόνια: άρχισαν να γεννιούνται τα πρώτα παιδάκια. Κι αυτό μέσω της παρέμβασης της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΗΟΡΕgenesis, που επέλεξε να ανα-γεννήσει την ελπίδα υιοθετώντας εγκύους από δυσπρόσιτα νησιά για να γεννήσουν με ασφάλεια. Από το 2015 που ξεκίνησε το έργο της έχει ήδη 25 γέννες (η πρώτη ήρθε το 2016) σε οκτώ νησιά και αναμένονται άλλες 14. «Ολα ξεκίνησαν όταν ταξιδεύοντας με την ιατρική εθελοντική “Ομάδα Αιγαίου” είδαμε πως σε αρκετά νησιά δεν υπήρχαν γεννήσεις ή σε άλλα είχε παρουσιαστεί μείωση μέχρι και 40%. Γυρνούσαμε και δεν βλέπαμε καθόλου παιδιά. Για παράδειγμα στους Φούρνους Ικαρίας, ένα νησί με 1.300 κατοίκους, δεν υπήρχε καμία γέννηση για 5-6 χρόνια. Αυτό είχε μεγάλες κοινωνικές συνέπειες στο νησί, πέρα από το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Ρωτώντας για τις αιτίες, είδαμε πως δεν ήταν μόνο ή κυρίως το οικονομικό, αλλά ο φόβος για πιθανό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη. Είδαμε νέες γυναίκες που ήθελαν και μπορούσαν να γεννήσουν, ότι δεν προχωρούσαν λόγω της ανασφάλειας.

Οι μακρινές αποστάσεις, η έλλειψη γιατρών, η δυσκολία των συγκοινωνιών, και βέβαια το οικονομικό. Τότε αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε τις εγκύους που έμεναν σε δυσπρόσιτα κατ’ αρχήν νησιά», λέει στην «Κ» ο δρ Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας-γυναικολόγος και ιδρυτής της οργάνωσης ΗΟΡΕgenesis. «Η οργάνωσή μας αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της εγκύου από την πρώτη στιγμή μέχρι τη γέννα, συνεχή βοήθεια και υποστήριξη μέσω τηλεφώνου, μετακίνηση και διαμονή στην Αθήνα ή αλλού για εξετάσεις, αλλά και άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο εάν παρουσιαστεί πρόβλημα, σε συνεργασία με ασφαλιστική εταιρεία. Προχωράμε με αισιοδοξία. Για παράδειγμα, στους Φούρνους –απ’ όπου ξεκινήσαμε– έχουμε ήδη δέκα γέννες!» λέει ο δρ Χανδακάς.

«Ηταν δίπλα μου»

«Η υποστήριξη και η εξυπηρέτηση από τα παιδιά της HOPE ήταν φανταστική. Ο,τι ώρα χρειάστηκε να τηλεφωνήσω και να ζητήσω βοήθεια και πληροφορίες ανταποκρίθηκαν. Η συνέπειά τους, ξεχωριστή. Κι όσες φορές ανέβηκα στην Αθήνα για εξετάσεις και τελικά για να γεννήσω, όλα ήταν πληρωμένα, και ήταν δίπλα μου», λέει στην «Κ» η κ. Μαρία Ανεμογιάννη από την Τήλο, που έφερε το κοριτσάκι της στη ζωή τον Αύγουστο του 2017. Ηταν το πρώτο παιδί της, μετά ακολούθησε μια συγγενής της κι έπεται συνέχεια…

Με τη βοήθεια της HOPE γέννησε και η Μαρία Μαντσιούρη, δασκάλα στους Λειψούς. «Οι γυναίκες φοβούνται να γεννήσουν στα νησιά. Ο πρώτος λόγος είναι η έλλειψη γιατρών, ο δεύτερος είναι η δυσκολία της συγκοινωνίας. Ο φόβος μη συμβεί τίποτα και δεν μπορούμε να φύγουμε από το νησί. Η HOΡΕ μας βοήθησε και ψυχολογικά και οικονομικά, πολύ βασικό στις μέρες μας», σημειώνει η κ. Μαντσιούρη. Γιατί, η εγκυμοσύνη είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο.

«Εχουμε υπολογίσει πως μια εγκυμοσύνη σε ένα νησί κοστίζει κατά μέσον όρο 11.000 ευρώ. Καθόλου εύκολο να ανταποκριθούν οι κάτοικοι των νησιών. Αναλάβαμε εξ ολοκλήρου το κόστος και στην πορεία με συνεργασίες με εταιρείες μεταφοράς το μειώσαμε στα 3.500-4.000 ευρώ, που συγκεντρώνονται από εισφορές και προσφορές», λέει στην «Κ» ο Μιχάλης Νικολέτος από την ομάδα υποστήριξης της ΗΟΡΕ.

Σήμερα, στην οργάνωση συμβάλλουν 57 εθελοντές (12 γυναικολόγοι, νοσηλευτές, μαίες, διοικητικό προσωπικό), την υποστηρίζουν πάνω από 1.000 άτομα ως φίλοι, καλύπτει ήδη 28 νησιά και έχει ομάδες συνεργασίας σε μαιευτήρια σε Αθήνα, Ρόδο, Βόλο, Σύρο και Χίο. Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα ακόμα 10 νησιά. «Στοχεύουμε και σε ηπειρωτικές περιοχές, όπου είτε δεν υπάρχουν γεννήσεις ή το ισοζύγιο είναι αρνητικό», λέει ο δρ Χανδακάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή