ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Novartis, πώς βαθμολογούσε τις επιδόσεις των στελεχών της

Novartis, πώς βαθμολογούσε τις επιδόσεις των στελεχών της

Ο περιορισμός στην πτώση των τιμών των φαρμάκων ήταν ένα μόνο στοιχείο που συνεκτιμούσε η ελβετική εταιρεία Νovartis για να αποφασίσει με ποια κριτήρια θα έδινε «μπόνους» στον Κώστα Φρουζή, πρώην αντιπρόεδρό της στην Ελλάδα, πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή και επεξεργάστηκε τις προηγούμενες μέρες η «Κ».

Ο κ. Φρουζής βαθμολογούσε την ανάπτυξη της εταιρείας το 2010 –πρώτο έτος του ελληνικού μνημονίου– με βαρύτητα 30% στο «μπόνους» του, εκ των οποίων το 10% αφορούσε την «υπεράσπιση» των πιο δημοφιλών νέων φαρμάκων της εταιρείας, όπως το Galvus και το Eucreas, και την εξαίρεση των ογκολογικών φαρμάκων από τις οριζόντιες μειώσεις των τιμών – σχετική απόφαση της κ. Λούκας Κατσέλη τον ίδιο χρόνο.

Τα υπόλοιπα

Η συνδιαμόρφωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κ.ά., βαθμολογείτο με ένα 5% ακόμα στον συντελεστή κυμαινόμενης αμοιβής του «μπόνους», ενώ ακόμη ένα 5% αφορούσε την επιτυχημένη εισαγωγή νέων φαρμάκων (π.χ. Γκιλένια) αλλά και τη συνέχιση της συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες, όπως η Elpen και η Demo «έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες το 2015…», όπως αναφέρεται σε σχετική σελίδα αξιολόγησης. Η ανάπτυξη των σχέσεων με τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς μετρά 10% του «μπόνους», οι περικοπές κόστους 5% και επίσης 5% οι μετακομίσεις σε φθηνότερα κτίρια όπως και η συμφωνία για τα εμβόλια. Επιπροσθέτως, 10% αφορούσε τη βελτίωση των σχέσεων με τους ασθενείς (…) και 5% την ανάπτυξη των κλινικών ερευνών. Αλλα ζητήματα, όπως η διοίκηση της ομάδας στην οποία προΐστατο, συμπληρώνουν το 100% των «δεικτών» που διαμόρφωναν τη μεταβλητή αμοιβή.

Το 2012, ο κ. Φρουζής εκλέγεται πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος χάρη σε μια ισχυρή συνεργασία της Νovartis με ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, με τις οποίες κάνει συμπαραγωγή «φαρμάκων – κλώνων». Ο κ. Φρουζής ήλπιζε να συγκρατήσει και με αυτό τον τρόπο τη φαρμακευτική δαπάνη, υπερασπίζοντας τις κυριότερες ετικέτες της Novartis είτε στο πρωτότυπο που παράγει η ελβετική εταιρεία είτε στον «κλώνο» του (π.χ. Diovan) αλλά αποτυγχάνει. Η ελβετική εταιρεία ελέγχοντας την ευρωπαϊκή οργάνωση των φαρμακοβιομηχανιών προτείνει ένα σχέδιο μνημονίου για τους ρυθμούς των αλλαγών στη νομοθεσία (σ.σ.: υπάρχει ένα σχέδιο στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή), αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν το υιοθετεί. Δεν θα μπορούσε κιόλας χωρίς το «πράσινο φως» των δανειστών.

Κυρίαρχοι του παιχνιδιού

Ετσι, το 2014, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι επικριτές του πρώην υπουργού Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο κ. Φρουζής ζητεί δημόσια εξωνοσοκομειακή δαπάνη δύο δισ. (συν 200 εκατομμύρια για τους ανασφάλιστους) και ενδονοσοκομειακή δαπάνη 685-700 εκατ. ευρώ. Ο κ. Φρουζής… πέφτει τελικά 700 εκατ. έξω, ενώ ο ΣΦΕΕ δεν καταφέρνει να επιβάλει τη βασική του «γραμμή» για αποσύνδεση της δαπάνης φαρμάκου από το ΑΕΠ, όπως ζητάει το ΔΝΤ που επιβάλλει δαπάνη φαρμάκου στο 1% του ΑΕΠ. Αλλωστε, η ίδια η Novartis σε μία παρουσίασή της το 2013 –βρίσκεται επίσης το υλικό στη δικογραφία– παραδέχεται ότι η «περιορισμένη γνώση σε σημαντικά ζητήματα διαφορετικών κέντρων δίνουν τη δυνατότητα στην Task Force και στο ΔΝΤ να είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού» (Master of the Game).

Το 2011, ο κ. Φρουζής επικαλείται τις μικρότερες μειώσεις φαρμάκων της Novartis και τη σταθερότητα των ογκολογικών φαρμάκων, αλλά ήδη μιλάει για την ανάγκη να «τεντωθεί» (σ.σ.: εξοικονομηθεί) κάθε ευρώ και βαθμολογεί με 20% την ανάγκη «να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα». Το 2014, επικαλείται την πώληση 19% μεγαλύτερου όγκου φαρμάκων –κυρίως μέσω νοσοκομείων και ιδιωτικής κατανάλωσης– για να εξισορροπηθεί η ανάπτυξη των γενοσήμων, ενώ μία μείωση της τιμής κατά 10% για το διαδερμικό αυτοκόλλητο της άνοιας (ΕXELON) μπορεί να αντισταθμιστεί με μία μείωση που θα μπορούσε να φθάσει στο 50% (αν έχανε την πατέντα του).

Η Νovartis τελικώς αποσύρεται από τις συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις και προσανατολίζεται στον δημοσιονομικό χώρο που «ανοίγουν» τα γενόσημα σε νέα φάρμακα. Η συνεργασία με τις ελληνικές εταιρείες καταρρέει και τότε ο κ. Κ. Φρουζής δεν έχει πλέον πιθανότητες να επανεκλεγεί στον ΣΦΕΕ, κάτι που συμβαίνει το 2015.