Οι κατασχέσεις έφεραν ραγδαία αύξηση των αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη

Οι κατασχέσεις έφεραν ραγδαία αύξηση των αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτική αύξηση κατά περίπου 30% παρουσίασαν το 2017 οι αναφορές των πολιτών προς τον Συνήγορο του Πολίτη, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Ετήσιας Έκθεσης της ανεξάρτητης Αρχής που παραδόθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής.

Οι θεματικές ενότητες που ξεχώρισαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της χρονιάς για τη σοβαρότητά τους, το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν από την πλευρά των πολιτών και τον επίκαιρο χαρακτήρα τους, είναι οι ακόλουθες:

• Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για οφειλές προς το ∆ημόσιο

• Κοινωνική Ασφάλιση και Παροχές

• Κοινωνική Αλληλεγγύη

• ∆ιαχείριση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος και φυσικών πόρων

• Μετανάστευση και Πολιτικό Άσυλο

• Ιθαγένεια και Αστική Κατάσταση

• Ποινικός Εγκλεισμός

• Προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας

• Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης

• Προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού στο σχολείο

• Προστασία ανηλίκων και ενεργοποίηση υποστηρικτικών μηχανισμών

• Επιμέλεια-γονική μέριμνα

• Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ειδικότερα για τις κατασχέσεις, η Εκθεση του Συνηγόρου αναφέρει ότι «η κατάσχεση απαιτήσεων και κινητών πραγμάτων στα χέρια τρίτων προσλαμβάνει συνεχώς όλο και μεγαλύτερη έκταση στην προσπάθεια του ∆ημοσίου και των Ν.Π.∆.∆. να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους».

Ανυπεράσπιστοι οι πολίτες

Στην αναφορά του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες έναντι των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο, στην Εκθεση αναφέρει:

«Παρατηρείται το φαινόμενο, πολύ συχνότερα από το παρελθόν, πολίτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που ευρίσκονται σε μόνιμη ή παροδική δυσκολία αποπληρωμής των χρεών τους προς το δημόσιο, να αναζητούν εάν υφίσταται υπό το ισχύον δίκαιο, νομική δυνατότητα ένα μέρος αυτών των οφειλών τους να διαγραφούν. Η ολοένα αυξανόμενη επιβάρυνση των πολιτών με υπέρμετρα φορολογικά βάρη, σε συνδυασμό με την απουσία νομικού πλαισίου ρύθμισης των οφειλών αυτών σε ικανοποιητικό αριθμό δόσεων, καθιστά το ζήτημα της διευθέτησης των οφειλών προς το δημόσιο ιδιαίτερα οξύ, όσο και το αντίστοιχο ζήτημα της διευθέτησης των οφειλών προς ιδιωτικούς φορείς. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχθεί αρκετά μεγάλο αριθμό αναφορών στις οποίες οι πολίτες περιγράφουν την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στα οικονο- μικά βάρη και τις οφειλές τους προς το δημόσιο λόγω ανεργίας, αναπηρίας ή γενικότερης οικονομικής αδυναμίας και ζητούν τη διαγραφή μέρους ή του συνόλου αυτών των οφειλών τους».

Και συμπληρώνει ότι «το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αποδεικνύεται αδύναμο να προστατέψει αποτελεσματικά τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά βοηθήματα, τα προνοιακά επιδόματα. Ακόμη και στις περιπτώσεις που παρέχεται προστασία σε ακατάσχετα ποσά, οι διοικητικές δυσλειτουργίες και οι τεχνικές δυσκολίες τελικά την αποδυναμώνουν σημαντικά, με αποτέλεσμα οι πολίτες να νοιώθουν ανίσχυροι και απροστάτευτοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT