Ο Ανδρέας Δρακόπουλος παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ανυπόκριτα συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το διάσημο του Μεγαλόσταυρου απένειμε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε μια έκφραση ευγνωμοσύνης της πολιτείας, αλλά και όλων των Ελλήνων για την προσφορά του κ. Δρακόπουλου και του Ιδρύματος στην πατρίδα: από το τεράστιο «δώρο» του ΚΠΙΣΝ στην πρωτεύουσα μέχρι την πρόσφατη ανακοίνωση της μεγάλης δωρεάς στην ιατρική περίθαλψη όλης της επικράτειας, πρόκειται για ένα έργο ευποιίας που μας παραπέμπει στις πρώτες της σύστασης του κράτους μας.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας-1

Εγκάρδιο στιγμιότυπο από τη χθεσινή βράβευση του επικεφαλής του Ιδρύματος Νιάρχος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Με αυτήν την τεράστια, πραγματικά, συμβολή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό τη δική σας ηγεσία, συνεχίζει την παράδοση των Εθνικών Ευεργετών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχίζοντας «και όχι μόνο τη συνεχίζει, αλλά λόγω του μεγέθους των δωρεών του υπερακοντίζει αυτήν την παράδοση, ανοίγει νέους ορίζοντες, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς άλλους. Θέλω να τονίσω ότι το παράδειγμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μας θυμίζει ότι Εθνικοί Ευεργέτες υπήρξαν εκείνοι οι οποίοι συνέδεσαν τις δωρεές τους με κρίσιμες στιγμές της πορείας του Νεότερου Ελληνικού Κράτους. Μια κρίσιμη στιγμή είναι και αυτή την οποία διανύουμε. Γι’ αυτό η παρασημοφόρησή σας με αυτήν τη διάκριση είναι απολύτως δίκαιη».

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Δρακόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του με τη γνωστή ρήση του Κένεντι: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά ρώτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου». Συμπλήρωσε: «Από τον αείμνηστο θείο μου, Σταύρο Νιάρχο, που έχτισε όλα όσα σήμερα μας δίνουν τη δυνατότητα να προσπαθούμε να επιφέρουμε θετικές, διαχρονικές αλλαγές στην κοινωνία μέσω του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, μέχρι την πιο μεγάλη ή μικρή δωρεά που κάνουμε ως κοινωφελές ίδρυμα, οδηγό και πυξίδα μας αποτελούν η ενίσχυση του Ελληνισμού και των αξιών που αυτός πρεσβεύει – στην πιο αγνή και ρομαντική τους εκδοχή.

»Το φιλότιμο, η γενναιότητα, η γενναιοδωρία, η ανοιχτή καρδιά, η φιλοξενία, το πνεύμα το σθεναρό και αθάνατο, η επιμονή, το ταμπεραμέντο, οι οικογενειακοί δεσμοί, η γη, ο ήλιος, το φως και η θάλασσα που καθορίζουν το DNA μας, ο νόστος, η δυνατότητα ξανά και ξανά να γεννιόμαστε από τις στάχτες μας και να χτίζουμε από την αρχή το σπιτικό μας, το χωριό μας, τη χώρα μας. Αξίες που συνοδεύουν διαχρονικά τον Ελληνισμό, όπου κι αν αυτός βρίσκεται, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Στοιχεία που θέλουμε να αναδεικνύουμε και να επιβραβεύουμε μέσα από τις δωρεές του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, στοιχεία που θέλουμε να έχουμε εμείς οι ίδιοι αλλά και να μεταγγίζουμε με το έργο μας και με το έργο των πολλών και αξιόλογων συνεργατών μας. Ο κάθε δωρεοδόχος μας ήταν και παραμένει πάντα πρωτίστως και συνεργάτης μας.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας-2

«Είναι μία τιμή που κληροδοτώ στα παιδιά μου σαν πραγματικό παράσημο-υπενθύμιση», είπε ο κ. Δρακόπουλος.

»Η σημερινή τιμή που γίνεται στο πρόσωπό μου είναι επιβράβευση όλων μας, του θείου μου και ιδρυτή μας Σταύρου Νιάρχου, όλων των συναδέλφων μου στο Iδρυμά μας, αλλά και όλων των δωρεοδόχων-συνεργατών του Ιδρύματος, της οικογένειάς μου, των φίλων μου που μου έχουν σταθεί στη ζωή μου, στα καλά και στα δύσκολα. Είναι μία τιμή που φέρω στην ψυχή μου και που κληροδοτώ στα παιδιά μου σαν πραγματικό παράσημο-υπενθύμιση, γιατί, τι πιο σπουδαίο από την αγάπη για την πατρίδα, όπως καθένας την ορίζει. Πατρίδα είναι το σπίτι μας, πατρίδα ο τόπος μας, πατρίδα η οικογένειά μας και οι φίλοι μας, πατρίδα όποια γη μας αγκαλιάζει, μας ενθαρρύνει να δημιουργούμε, να προσφέρουμε, να επιστρέφουμε σε αυτήν. Πατρίδα μας είναι ο κόσμος μας».

Ολοκλήρωσε την αντιφώνηση με μια αναφορά στη διεθνή δράση του Ιδρύματος και είπε κλείνοντας: «Την υπέρτατη αυτή τιμή που μου αποδίδετε σήμερα θέλω να τη μοιραστώ με όλους εκείνους τους ανθρώπους που με πίστη, επιμονή και αυταπάρνηση υπερβαίνουν εαυτούς για να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στον διπλανό τους, να αφυπνίσουν, να ενεργοποιήσουν, να παρακινήσουν, να εμπνεύσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή