Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν μυστικής έρευνας, η θεά Υγεία

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν μυστικής έρευνας, η θεά Υγεία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 500.000 ευρώ ζητούσαν οι τρεις αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν στη Σπάρτη, για το μεγάλης αρχαιολογικής αξίας άγαλμα της θεάς Υγείας, που βρέθηκε στην κατοχή τους κατά την αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής.

Το άγαλμα είναι ένα μαρμάρινο ακέφαλο γλυπτό, ύψους 55 εκατοστών, το οποίο χρονολογείται από τους ελληνιστικούς χρόνους και θα εξεταστεί από ειδική επιτροπή, προκειμένου να βρεθεί η προέλευσή του και να προσδιοριστεί η αξία του.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από αστυνομικούς της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, ύστερα από πληροφορίες που έφτασαν στην υπηρεσία πριν από περίπου δύο μήνες. Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση στη Σπάρτη, οπότε συνελήφθησαν οι τρεις αρχαιοκάπηλοι, 44, 48 και 57 ετών, οι οποίοι εκτιμάται ότι είχαν πραγματοποιήσει επαφές για την πώληση του αγάλματος, που βρέθηκε μέσα σε φορτηγό του 57χρονου. Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια τους βρέθηκαν και άλλα αρχαία αντικείμενα μικρότερης αξίας, καθώς και εξοπλισμός για «κυνήγι» αρχαιοτήτων και αντικειμένων αξίας.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, έδωσε συγχαρητήρια στους αστυνομικούς και στους προϊσταμένους τους που συμμετείχαν στην έρευνα και στην επιχείρηση και τόνισε ότι «η Ελληνική Αστυνομία δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διαφύλαξη της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και, όπως και σήμερα αποδεικνύει, θα συνεχίσει την προσπάθειά της, εντείνοντας τη δράση και αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη αποτελεσματικότητά της και σ’ αυτόν τον τομέα». Από την πλευρά του, ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, επισήμανε ότι η υπόθεση είναι μια προσθήκη στις μεγάλες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο διάστημα, ενώ η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ελενα Κόρκα, χαρακτήρισε «μεγάλη γιορτή» την κατάσχεση του αγάλματος, όπως και κάθε σημαντικού έργου που κατάσχεται από το «μαύρο» εμπόριο, καθώς και μεγάλο κέρδος για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή