Οπισθεν για τα ζώα συντροφιάς

Οπισθεν για τα ζώα συντροφιάς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το βάρος των πολύ έντονων αντιδράσεων, το υπουργείο απέσυρε χθες από τη διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, έτσι ώστε να γίνει επανεξέταση διατάξεων. «Το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την έως τώρα διαδικασία», ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, συμπληρώνοντας πως «θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο είχε συναντήσει τις οξύτατες αντιδράσεις των περισσότερων φιλοζωικών οργανώσεων, όπως της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού, καθώς και των οργανώσεων Animal Action Hellas και Dogs’ Voice. Στο διαδικτυακό κάλεσμα υπογραφών για την απόσυρση του νομοσχεδίου είχαν ανταποκριθεί μέχρι χθες το απόγευμα περισσότερα από 44.000 άτομα.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις είχαν προχωρήσει σε συγκεκριμένη κριτική των διατάξεων του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν κατ’ αρχάς πως τίθεται υπό απαγόρευση η δράση πολιτών και σωματείων για τη διάσωση, στείρωση, φιλοξενία και προσπάθεια υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, η οποία μπορεί να θεωρείται παράνομη εμπορία. Δεύτερον, οι φιλοζωικές οργανώσεις σημειώνουν πως το νομοσχέδιο περιθωριοποιεί ή και καταργεί ουσιαστικά τον ρόλο τους, δίνοντας όλες τις ευθύνες στους δήμους, οι οποίοι όμως έχουν ανύπαρκτες σχετικές δομές. Επίσης, οι περιορισμοί στους χώρους όπου θα επιτρέπεται η επανένταξη αδέσποτων ζώων τούς «εξορίζει» εκτός αστικού ιστού. Ανάλογη διάταξη είχε εισαχθεί προς ψήφιση τον περασμένο Φεβρουάριο και αποσύρθηκε μετά τη γενικευμένη κατακραυγή. Τρίτον, τονίζουν τον μεγάλο κίνδυνο αύξησης των ευθανασιών, με συνοπτικές διαδικασίες μάλιστα, με τον διευρυμένο χαρακτηρισμό ζώων ως «επιθετικών» ή «πασχόντων από σοβαρή ασθένεια», καθώς οι φιλοζωικές οργανώσεις θα αποκλειστούν από τις αρμόδιες επιτροπές.

Τέταρτον, μειώνονται στο μισό σημαντικά πρόστιμα, όπως για την κυνομαχία (5.000 από 10.000 ευρώ, για κάθε ζώο), για κακοποίηση, βασανισμό, κακή και βάναυση μεταχείριση ζώου, ακρωτηριασμό (15.000 από 30.000 ευρώ), για εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση ζώων χωρίς άδεια (1.500 από 3.000 ευρώ). Την ίδια ώρα επιβάλλονταν πολλαπλά τέλη στην κατοχή ζώων συντροφιάς που την καθιστούν αβάστακτη για πολλούς πολίτες, οι οποίοι θα αναγκαστούν να παραδώσουν το κατοικίδιό τους στους δήμους ή να το εγκαταλείψουν στον δρόμο. Πέμπτον, πολύ έντονη ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ιδιαίτερα για την απαγόρευση περίθαλψης ζώων που δεν έχουν έγγραφο αναγνώρισης κλπ. Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως δεν είναι δυνατόν ζώο που χρήζει ιατρικής περίθαλψης να μπαίνει στο κτηνιατρείο και ο κτηνίατρος με γραφειοκρατικά κριτήρια να επιλέγει αν θα το περιθάλψει ή όχι, ανεξάρτητα από το εάν ο σύλλογος είναι υπέρ της ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής των ζώων. Εκτον, ερωτήματα τίθενται και στον καθορισμό αναγκαίου εμβαδού για τη φιλοξενία ζώων: για δύο ζώα απαιτείται χώρος 60 τ.μ. κατάλληλο για 2 μολοσσούς, αλλά όχι για 3 γάτες;

Υπερασπιζόμενος τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης τόνισε χθες στην ΕΡΤ πως βασικός στόχος του νομοσχεδίου ήταν να ελεγχθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων και ότι όλα τα υπόλοιπα κομμάτια και οι τεχνικές τους λεπτομέρειες μπορούν να δεχθούν βελτιώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή