Αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο στα αιτήματα της Εκκλησίας υπέκυψε ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου και μείωσε τον αριθμό των εισακτέων στις εκκλησιαστικές σχολές για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2018-19. Αντίθετα, αδιαφόρησε για τα αιτήματα των ΑΕΙ και εκτίναξε τους αριθμούς των εισακτέων τους, ενώ αγνόησε και δικές του δεσμεύσεις για μικρή μείωση των εισακτέων στις ιατρικές σχολές της χώρας. Ο κ. Γαβρόγλου, σε ένα κρεσέντο μικροκομματικής παροχολογίας, προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων τα τελευταία έτη· κατά 3.966 θέσεις. Συνολικά για το 2018-19 οι θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα είναι 74.692, ενώ για το 2017-18 ήταν 70.726. Η αύξηση έγινε ακόμη και σε σχολές χαμηλής ζήτησης και μεγάλης ανεργίας. Για παράδειγμα, αυξήθηκαν σε τμήματα θεολογίας, ανθρωπολογίας, φιλοσοφίας, παιδαγωγικών. Η απόφαση εντάσσεται στις ψηφοθηρικής κοπής παροχές του υπουργού Παιδείας, όπως η αύξηση των μετεγγραφών στα ΑΕΙ, η δημιουργία νέων τμημάτων πανεπιστημίων και η «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ.

Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια (εκτός του νέου Παν. Δυτικής Αττικής) ο συνολικός αριθμός εισακτέων θα είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα – αύξηση κατά 2.905 θέσεις. Συγκεκριμένα, έμεινε σταθερός ο αριθμός εισακτέων στις επτά ιατρικές σχολές, παρότι ο κ. Γαβρόγλου πέρυσι είχε δηλώσει ότι μετά την περυσινή μείωση κατά 100 θέσεις, φέτος θα υπάρξει νέα ισόποση μείωση. Η μόνη μείωση είναι στις θέσεις των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, μετά την περυσινή –έως και κατά 460% – αύξηση, η οποία προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις από την Εκκλησία. Στα υπόλοιπα τμήματα για το 2018-19 οι εισακτέοι είναι αυξημένοι κατά 6%, ενώ σε συγκεκριμένα τμήματα (ναυτιλιακά, πληροφορικής, τουριστικά, ψυχολογίας, γεωπονίας, χημείας κ.λπ.) κατά 12,5%.

Αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ-1

Ωστόσο, ο κ. Γαβρόγλου αποφάσισε, όπως και οι προηγούμενοι υπουργοί, κόντρα στη βούληση των πανεπιστημίων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των ιδρυμάτων, η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο για 4.590 εισακτέους στα 33 τμήματα του ιδρύματος. Ο υπουργός όρισε 5.787 θέσεις. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ ζήτησε 860 θέσεις και ο υπουργός όρισε 1.256. Το ΑΠΘ ζήτησε 4.100 θέσεις και ο υπουργός όρισε 6.363. Τέλος, στο Παν. Κρήτης ορίσθηκαν 3.013 θέσεις, ενώ το ίδρυμα εκτιμά ότι μπορεί να εκπαιδεύσει συνολικά 1.690 φοιτητές το επόμενο πρώτο έτος.

Παν. Δυτικής Αττικής

Σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο Παν. Δυτικής Αττικής, το οποίο προέκυψε ύστερα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς, ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το 2018-19 θα είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα. Συνεπώς, υπάρχει αύξηση κατά 76 θέσεις.

Για τα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) ο συνολικός αριθμός εισακτέων θα είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση κατά 985 θέσεις. Ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα τμήματα (πληροφορικής, τουριστικά, γεωπονίας, φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, κ.λπ.), ενώ στα υπόλοιπα τμήματα έμεινε ίδιος με το 2017. Γενικότερα, η αύξηση φαίνεται πως έγινε στη λογική «από λίγους επιπλέον εισακτέους σε όλα τα τμήματα». Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε στον ρ/σ Πρακτορείο 104,9 FM, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «πάρα πολλά παιδιά μπαίνουν σε τμήματα που είναι η 30ή τους επιλογή, άλλων είναι η 58η επιλογή. Μόνο το 30% σπουδάζει στα 10 πρώτα τμήματα που έχει βάλει στο μηχανογραφικό». Αρα, υπάρχουν υποψήφιοι που θέλουν για παράδειγμα Νομική και εισάγονται στην… 50ή επιλογή τους. Τι κάνει γι’ αυτή τη στρέβλωση το υπουργείο; Την ενισχύει!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή