ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προστασία προσωπικών δεδομένων: Ο νέος κανονισμός που μας αφορά όλους (βίντεο)

microstoft1

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η ψηφιοποίηση των περισσότερων υπηρεσιών, δημόσιων ή ιδιωτικών, έχει οδηγήσει ολοένα και περισσότερους πολίτες να καταχωρούν τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο.

Προσωπικά δεδομένα αποτελούν οποιαδήποτε δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιο ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν παρατηρηθεί νομικά κενά που αφορούν στη διαχείριση αυτών των δεδομένων από εταιρίες αλλά και οργανισμούς με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στη νομοθεσία, η οποία εφαρμόζεται από το 1995.

Τα κενά αυτά, έρχεται να καλύψει ο νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, ο λεγόμενος GDPR, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας κανονισμός που επηρεάζει επιχειρήσεις, οργανισμούς και ιδιώτες. Η Microsoft σε συνεργασία με τους ειδικούς του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής Αθηνών και τη δημοσιογραφική ομάδα της Καθημερινής σας βοηθούν να προετοιμαστείτε.

Έχει σχεδιαστεί προκειμένου να επιτρέπει σε μεμονωμένα άτομα να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, ενώ επιβάλλει νέες υποχρεώσεις σε οργανισμούς που συλλέγουν, διαχειρίζονται ή αναλύουν τέτοιου είδους δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα παρέχει επίσης στους εθνικούς νομοθέτες νέες εξουσίες για την επιβολή σημαντικών προστίμων σε οργανισμούς που παραβιάζουν το νόμο.

Ο GDPR, θα τεθεί σε ισχύ στις 25 Μαΐου του 2018 και η Καθημερινή, σε συνεργασία με τη Microsoft και το Νομικό Εργαστήρι του ΕΚΠΑ, μέσα από μία σειρά  θεματικών βίντεο, εξηγεί, αναλύει, και παρουσιάζει τις αλλαγές που έρχονται και επηρεάζουν τους περισσότερους από μας.