El Pais: Η Τουρκία θεωρεί τα Βαλκάνια φυσική της προέκταση

El Pais: Η Τουρκία θεωρεί τα Βαλκάνια φυσική της προέκταση

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πολιτική αναταραχή που προκάλεσε στο Κοσσυφοπέδιο η απέλαση έξι Τούρκων πολιτών στην Άγκυρα λόγω των φερόμενων δεσμών τους με το κίνημα του Γκιουλέν δεν είναι η μόνη διπλωματική αψιμαχία που σχετίζεται με την Τουρκία στα Βαλκάνια, και ειδικότερα με τις εκκαθαρίσεις που εξαπολύθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016,γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, σε άρθρο με τίτλο «Η μακριά σκιά του Ερντογάν στα Βαλκάνια εκτείνεται σαν λεκές από μελάνι».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, η ένταση με την Ελλάδα έχει πιο ανησυχητικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, καθώς για πολλοστή φορά η Άγκυρα επαναδιεκδίκησε αυτή την εβδομάδα την κυριαρχία επί των Ιμίων, στο Αιγαίο, ζήτημα που παραλίγο να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών το 1996.

Επιπλέον, η εφημερίδα σημειώνει ότι η Τουρκία θεωρεί τα Βαλκάνια φυσική της προέκταση, δηλαδή εύφορο έδαφος για την οικονομική και πολιτική επιρροή της (σε τέτοιο σημείο που όχι λίγοι τοπικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η Ε.Ε, κάπως διστακτικά, αφήνει στην περιοχή το πεδίο ελεύθερο στην Άγκυρα και το Κρεμλίνο), προσθέτοντας ότι πέρα από την σημαντική παρουσία των τουρκικών εταιρειών (μεγάλων κατασκευαστικών και χρηματοοικονομικών εταιρειών), με δυσκολία αποκρύπτει και την ιδεολογική της διείσδυση.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή