Κηφισιά: Αντέδρασε και τον πυροβόλησαν

Κηφισιά: Αντέδρασε και τον πυροβόλησαν

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αιματηρή απόπειρα ληστείας στο σπίτι του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη επιβεβαίωσε όσους εντός και εκτός ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιούσαν ότι η υποστελέχωση της Αμεσης Δράσης και η συνεπακόλουθη κατάρρευση του σχεδίου εμφανούς αστυνόμευσης θα είχαν οδυνηρές συνέπειες στην ασφάλεια των πολιτών. Με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό του 52χρονου από ένοπλους ληστές, χθες τα ξημερώματα στην Κηφισιά, αστυνομικοί όλων των βαθμίδων και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι συμφωνούσαν ότι η αποδυνάμωση των υπηρεσιών αιχμής και η δέσμευσή τους στη φύλαξη στόχων έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι περιπολίες στις γειτονιές της Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2014 στη Βορειοανατολική Αττική περιπολούσαν 671 δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., το 2018 ο αριθμός τους είναι μειωμένος κατά 35%, καθώς δεν ξεπερνούν τους 496. Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. σχολίαζε χθες ότι τα περισσότερα τμήματα ασφαλείας στην Αττική βάζουν λουκέτο στη διάρκεια της νύχτας, καθώς, λόγω αποσπάσεων, το προσωπικό δεν επαρκεί για την εικοσιτετράωρη λειτουργία τους. «Οι υπηρεσίες της Αμεσης Δράσης απασχολούνται στη φύλαξη στόχων και μόνο το 20%-30% αυτών διατίθεται για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας», σχολίασε στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας. «Διάλυση των μάχιμων υπηρεσιών» κατήγγειλε και ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας Δημοσθένης Πάκος.

Η απόπειρα ληστείας στην οικία του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη έγινε λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα. Οι δύο δράστες φορούσαν κουκούλες και μπήκαν στη μεζονέτα της οδού Κηφισού από την κεντρική είσοδο. Στο σπίτι δεν λειτουργούσε σύστημα συναγερμού, καθώς ο επιχειρηματίας και η οικογένειά του είχαν εγκατασταθεί πρόσφατα σε αυτό. Τη στιγμή της εισβολής, ο 52χρονος κοιμόταν με τη σύζυγό του σε υπνοδωμάτιο του 1ου ορόφου, ενώ στη σοφίτα βρισκόταν το ένα από τα τρία ενήλικα παιδιά τους (τα άλλα δύο σπουδάζουν στο εξωτερικό). Στο υπόγειο ήταν η οικιακή βοηθός, που όμως δεν κατάλαβε τις κινήσεις των δραστών. Δεν συνέβη το ίδιο με τον 52χρονο, ο οποίος ξύπνησε και βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους ληστές. Αντέδρασε ακαριαία και ο ένας από τους δράστες τον χτύπησε με σιδερένιο αντικείμενο –πιθανώς λοστό– στο κεφάλι. Ο επιχειρηματίας έπεσε στο έδαφος, ωστόσο βρήκε άμεσα τη δύναμη να ξανασηκωθεί και τότε ο δεύτερος κουκουλοφόρος τον πυροβόλησε δύο φορές από κοντινή απόσταση στην πλάτη. Οι σφαίρες έπληξαν τον κ. Σταματιάδη σε ζωτικά όργανα. Μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και μέχρι αργά χθες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Μια πρώτη περιγραφή

Στη μεζονέτα έσπευσαν αστυνομικοί του «Διαρρηκτών» και ο επικεφαλής της υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ). Στο υπνοδωμάτιο βρήκαν και περισυνέλεξαν δύο κάλυκες από όπλο διαμετρήματος 9 mm. Η σύζυγος και ο γιος του επιχειρηματία ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν έδωσαν επίσημη κατάθεση στην ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, σε μια πρώτη περιγραφή των γεγονότων, η κ. Σταματιάδη ανέφερε ότι οι δράστες μιλούσαν ελληνικά, όμως ήταν αλλοδαποί, πιθανώς Αλβανοί. Δεν διαπιστώθηκε εάν πρόλαβαν να αφαιρέσουν αντικείμενα πριν αποχωρήσουν.

«Ας ελπίσουμε ο άνθρωπος να βγει από το νοσοκομείο χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή του. Γίνεται προσπάθεια να συλληφθούν οι ένοχοι», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν μείωση 13% των ληστειών σε σπίτια το 2017 σε σχέση με το 2016. «Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, αλλά πρέπει να πούμε τα πράγματα όπως είναι. Οποιος μπορεί να φτιάξει αγγελικά πλασμένο κόσμο χωρίς προβλήματα ας έρθει να μας πει τον τρόπο», προσέθεσε.

Κρίσιμες ώρες στο νοσοκομείο

Μάχη για τη ζωή του έδινε έως αργά χθες το βράδυ ο 52χρονος επιχειρηματίας Αλέξανδρος Σταματιάδης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά σε συμπλοκή με κακοποιούς που εισέβαλαν στο σπίτι του στην Κηφισιά. Ο 52χρονος νοσηλευόταν, τουλάχιστον έως αργά χθες το βράδυ, διασωληνωμένος και σε βαριά καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς Αθηνών, σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, με τους γιατρούς να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον σταθεροποιήσουν. Ο 52χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο χθες στις 5.35 π.μ. με τραύματα στον κορμό από πυροβόλο όπλο το οποίο είχε πλήξει πολλαπλά όργανα, καθώς και θλαστικά τραύματα στο κεφάλι. Μετά τις άμεσες απαραίτητες ενέργειες που έγιναν στα επείγοντα, ο τραυματίας διακομίστηκε στο χειρουργείο, όπου υπεβλήθη σε πολύωρη επέμβαση από ομάδα χειρουργών διαφόρων ειδικοτήτων (γενικοί χειρουργοί, θωρακοχειρουργοί, νευροχειρουργοί και ουρολόγοι). Λίγο μετά το μεσημέρι και αφού είχε ολοκληρωθεί το πρώτο χειρουργείο ο τραυματίας υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, από την οποία διαπιστώθηκε αιμορραγία στο δεξί νεφρό. Ο 52χρονος οδηγήθηκε ξανά στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε νεφρεκτομή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή