Εισαγγελέας για την πολυήμερη διακοπή νερού

Εισαγγελέας για την πολυήμερη διακοπή νερού

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν ακόμα και ποινικές ευθύνες σε σχέση με την πολυήμερη διακοπή στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της πόλης. Εν τω μεταξύ, μετά την πολυήμερη ταλαιπωρία που υπέστη η πόλη, η υδροδότηση έχει σχεδόν αποκατασταθεί, ενώ η διοίκηση της ΕΥΑΘ υποστήριξε ότι τεχνικά δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η βλάβη.

Σύμφωνα με την παραγγελία που έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, ερευνάται εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης, της παράβασης καθήκοντος, της παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων και της απιστίας. Η έρευνα αφορά τόσο τη διαχείριση της βλάβης και τις συνέπειες αυτής στο κοινωνικό σύνολο όσο και τις κινήσεις της ΕΥΑΘ για τη συντήρηση και τη βελτίωση των υποδομών του δικτύου ύδρευσης (λ.χ. αν η κατάσταση των υποδομών αντιστοιχεί στα κονδύλια που έχουν τα τελευταία χρόνια διατεθεί).

Χθες, η διοίκηση της ΕΥΑΘ κατέβαλε προσπάθεια να εμφανιστεί η πολυήμερη διακοπή στην υδροδότηση της πόλης ως ένα αναπόφευκτο, τυχαίο γεγονός για το οποίο κανείς δεν φέρει ευθύνη. Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλους της εταιρείας Γιάννης Κρεστενίτης, τεχνικά δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της θραύσης του αγωγού που μεταφέρει νερό από τις πηγές της Αραβησσού, ούτε μπορούσε να επιδιορθωθεί η βλάβη σε συντομότερο χρονικό διάστημα. «Εφαρμόσαμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα εξασφάλιζε δίκαιη κατανομή τροφοδοσίας, με όλους τους περιορισμούς που επιβάλλει το υπάρχον σύστημα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η εταιρεία στοχεύει στην επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, προκειμένου να δημιουργηθεί δικλίδα ασφαλείας στην υδροδότηση της πόλης.

«Αν δεν βρεθεί από άλλη πηγή η ποσότητα που φέρνει η Αραβησσός, τουλάχιστον τα 80.000 κυβικά ημερησίως, δεν είναι δυνατόν ο αγωγός αυτός να σταματήσει να λειτουργεί ώστε να συντηρηθεί», ανέφερε. Τέλος, ανακοίνωσε ότι η ΕΥΑΘ θα διεξαγάγει τεχνική πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια θραύσης του αγωγού.

Αντιδράσεις

Πάντως, οι πολιτικές αντιδράσεις αλλά και οι διαμαρτυρίες από πλευράς πολιτών για το πρωτοφανές περιστατικό συνεχίζονταν και χθες. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι η ΕΥΑΘ «φαίνεται ότι δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις», ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «ντροπή» την πολυήμερη διακοπή υδροδότησης. «Περιμένουμε όχι μόνο τον καταλογισμό των ευθυνών, αλλά και τις κινήσεις εκείνες που θα διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί μια ανάλογη κατάσταση», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή