Οι σκιτσογράφοι της «Κ» στο «Εκκοκκιστήριο Ιδεών» στη Βέροια

Οι σκιτσογράφοι της «Κ» στο «Εκκοκκιστήριο Ιδεών» στη Βέροια

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα παλαιό εκκοκκιστήριο βάμβακος στη Βέροια κράτησε το βιομηχανικό κέλυφός του και έγινε ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους πολιτισμού που έχουμε στην ελληνική περιφέρεια. Δημιουργός του «Εκκοκκιστηρίου Ιδεών» ο ποιητής και ζωγράφος Γιάννης Ναζλίδης και η σύζυγός του Μαίρη.

Με διάθεση προσφοράς προς την τοπική κοινωνία, αποφάσισε να αλλάξει τη χρήση του οικοδομήματος που κληρονόμησε από τον ευπατρίδη βιομήχανο πατέρα του. Σε αυτή τη φιλόξενη στέγη, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ωραία εκδήλωση πριν από μερικές ημέρες με πρωταγωνιστές τους τρεις σκιτσογράφους της «Κ».

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση που έκαναν τον Νοέμβριο στο Μουσείο Μπενάκη, ο Ηλίας Μακρής, ο Ανδρέας Πετρουλάκης και ο Δημήτρης Χαντζόπουλος δέχθηκαν την πρόταση του Γιάννη Ναζλίδη να εκθέσουν κάποια από τα σκίτσα τους στη Βέροια. Πρόκειται για μια εύστοχη επιλογή από την ειδησεογραφία των τελευταίων ετών, που περιλαμβάνει διεθνή και εγχώρια πολιτική.

Πέρα, όμως, από την έκθεση με τίτλο «Γέλια Καθημερινά» που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Απριλίου, οι τρεις σκιτσογράφοι συνομίλησαν με τον Κώστα Γιοβανόπουλο σε μια απολαυστική βραδιά.

Η συζήτηση ξεκίνησε από το πώς, ενώ σπούδασαν διαφορετικά πράγματα, ανακάλυψαν τη δύναμη της γελοιογραφίας και αφιερώθηκαν επαγγελματικά σε αυτήν. Κάπως έτσι ο γιατρός Πετρουλάκης, ο φυσικός Χαντζόπουλος και ο ζωγράφος Μακρής (που υπογράφει ως Ηλίας Δελλόγλου τα έργα του) μπήκαν στον στίβο των εφημερίδων και έκτοτε μας χαρίζουν καθημερινά γέλιο. Αναφέρθηκαν στα όρια της σάτιρας και της ελευθερίας του λόγου, στην καθημερινή έμπνευση, αναγκαία στην παραγωγή της γελοιογραφίας, στην προσέγγιση των πολιτικών προσώπων.

Κάθε τόσο το κοινό ξεσπούσε σε γέλια, μιας και οι τρεις σκιτσογράφοι ξέρουν και να αυτοσαρκάζονται αλλά και να χρησιμοποιούν το χιούμορ για να προσεγγίσουν τις προκλήσεις στη δουλειά τους. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, πολλοί από τους θαυμαστές τους, τους πλησίασαν για να τους πουν δυο λόγια ζεστά και ανθρώπινα. «Νομίζω τα πιο ωραία σχόλια είναι πως ομορφαίνουμε τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους», έλεγε αργότερα ο Ανδρέας Πετρουλάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή