ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι πανεπιστημιακοί

me-kinitopoiiseis-apeiloyn-oi-panepistimiakoi-2243040

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους απειλούν οι πανεπιστημιακοί, ζητώντας η κυβέρνηση να ρυθμίσει τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες του κλάδου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα, πρόεδροι και μέλη συλλόγων μελών ΔΕΠ του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Παντείου Πανεπιστημίου και σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Σχολής Θετικών Επιστημών, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Φιλοσοφικής), ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Φιλοσοφική Αθηνών, προτείνουν να οριστεί η εβδομάδα 7-11 Μαΐου ως εβδομάδα κινητοποιήσεων και προβολής των αιτημάτων του κλάδου. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων θα περιλαμβάνει κοινές δράσεις, αλλά και δράσεις διαφοροποιημένες κατά σύλλογο. Μάλιστα, δηλώνουν ότι στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, η οποία εκ των πραγμάτων εξαρτάται από τη στάση της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται η προσφυγή σε γενική απεργία την περίοδο των εξετάσεων.

Οι ηγεσίες των συλλόγων ζητούν, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012 και νομοθέτηση ενός νέου μισθολογίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στον ρόλο και στην προσφορά των πανεπιστημιακών στην κοινωνία, καθώς και στις απαιτήσεις του έργου τους». «Το μισθολόγιο που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2017, για να ισχύσει αναδρομικά από 1ης/1/17 στη συνείδηση των πανεπιστημιακών είναι άκυρο. Η οικονομική υποβάθμιση των πανεπιστημιακών έχει φτάσει στο μη περαιτέρω», προσθέτουν.

Την ίδια στιγμή, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαμαρτύρεται για τη θέση του με βάση τα σχέδια του υπουργείου για τη συνένωση του ιδρύματος με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος και ζητεί να μετατραπεί σε μονοτμηματική σχολή.