Κόντρα Καμίνη και κυβέρνησης για ανάπλαση Αθήνας

Κόντρα Καμίνη και κυβέρνησης για ανάπλαση Αθήνας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οργή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη προκάλεσαν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη σύσταση κρατικής εταιρείας για αναπλάσεις στον δήμο, υπό τον έλεγχο των υπουργείων Επικρατείας και Υποδομών. Ο κ. Καμίνης κατηγορεί την κυβέρνηση για άσκηση «μικροπολιτικής», υποστηρίζοντας ότι η ίδρυση της εταιρείας «ακυρώνει τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας». Ανακοίνωση εξέδωσε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο είχε τη σύμφωνη γνώμη δήμου και Περιφέρειας Αττικής.

Το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» κατατέθηκε προχθές στη Βουλή. «Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ότι ο Δήμος Αθηναίων θα διαδραμάτιζε κεντρικό, ακόμη και συντονιστικό, ρόλο στο εγχείρημα, από το σχέδιο νόμου προκύπτει ότι η συμμετοχή του δήμου έχει υποβαθμιστεί σε ρόλο απλού μέλους ενός οκταμελούς διοικητικού συμβουλίου. Πρόκειται για κυβερνητική κίνηση που de facto ακυρώνει τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της χώρας, με κίνητρα προδήλως μικροπολιτικά. Η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει, και μάλιστα με τον πιο ακραίο και απροκάλυπτο τρόπο, την πάγια πολιτική των προκατόχων της, να κρατούν τον πρώτο δήμο της χώρας καθηλωμένο σε ρόλο απλού παρατηρητή σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα του οίκου του», αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Καμίνη. «Οσοι νομίζουν ότι θα υπάρξει σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας, χωρίς την Αθήνα, θα διαψευσθούν στην πράξη».

Ο κ. Φλαμπουράρης σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι η ίδρυση της εταιρείας αποτελεί «κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Αθηναίων και της περιφερειάρχου Αττικής και όχι ζήτημα μεμονωμένων υπουργείων».

Χθες, ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε την Κάρτα του Δημότη μέσω της οποίας 82.000 πολίτες οι οποίοι είναι δικαιούχοι των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου θα έχουν πρόσβαση σε 21 υπηρεσίες όπως ο κόμβος αλληλοβοήθειας, τα 6 δημοτικά ιατρεία, οι 25 λέσχες φιλίας, το κοινωνικό φαρμακείο, η κοινωνική κατοικία, το κοινωνικό πλυντήριο, το ταμείο επισιτιστικής βοήθειας για απόρους κ.ά.

Μέσω της κάρτας –την οποία μέχρι στιγμής έχουν προμηθευτεί 8.500 πολίτες ενώ προβλέπεται ο αριθμός τους να φτάσει τις 30.000 έως το τέλος του χρόνου– οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Νοιάζομαι», η οποία δημιουργήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να εξυπηρετηθούν άμεσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Η έκδοση της κάρτας πραγματοποιείται σε 35 διαφορετικά σημεία σε όλη την Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή