Λαδερά από τη… Γερμανία

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριθαρότο με γλώσσα και γαρίδες αρωματισμένο με φινόκιο και μαστίχα. Πουρές μανιταριών με ντομάτες φοντί και φασολάκια, χοιρινά φιλετάκια με κρούστα μυρωδικών. Το μενού ολοκληρώνεται με εξίσου ευρηματικό γλυκό. Η δημιουργία ανήκει στον 23χρονο μάγειρα, Ηλία Ντούσκα, ο οποίος έχοντας ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης, που έτρεξε το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την DEKRA Akademie και τον ΟΑΕΔ, συμμετέχει στις εξετάσεις σύμφωνα με τα γερμανικά πρότυπα, προκειμένου να λάβει μία επιπλέον της κρατικής, πιστοποίηση.

Λαδερά από τη… Γερμανία-1

«Μας δυσαρεστεί να δεχόμαστε συγχαρητήρια από το Δημόσιο, αλλά να μην μπορεί κανείς να το συνεχίσει», λένε οι συντελεστές.

«Σήμερα εργάζομαι στον όμιλο Grecotel – απορροφήθηκα εκεί όπου έκανα την πρακτική μου», θα πει ο ίδιος. «Αυτές οι εξετάσεις θα ενισχύσουν το βιογραφικό μου. Είναι μια αναγνώριση από τη Γερμανία, αφού θα με ενδιέφερε να εργαστώ εκεί. Εξάλλου, στο πλαίσιο της διττής εκπαίδευσης, μας είχαν στείλει με Erasmus στο Αμβούργο για έναν μήνα. Ωραία εμπειρία. Δούλεψα σε εστιατόριο της Siemens και της IBM».

Συνυποψήφια του Ηλία, η Κωνσταντίνα Ζωγράφου, εργαζόμενη στις κρατήσεις και στην υποδοχή: «Η συγκεκριμένη πιστοποίηση είναι για εμάς διαβατήριο για το εξωτερικό. Οσα μαθαίνουμε είναι πολύ σημαντικά για την εξέλιξή μας, ενώ αποτελεί κατοχύρωση το πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από μόνο του αποτελεί το κλειδί για το εξωτερικό. Βρέθηκα κι εγώ με Erasmus στο Αμβούργο – πολύ σημαντική εμπειρία! Εργάζομαι πλέον στον όμιλο ξενοδοχείων Aqua Vista Hotels. Οσο για τις σημερινές εξετάσεις; Από τις πιο ωραίες! Οχι χωρίς άγχος, φυσικά, είμαστε όμως έτοιμοι να διαχειριστούμε οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει, γιατί τα έχουμε ζήσει και πραγματικά».

Στις ροτόντες του ξενοδοχείου Palmyra Beach προσκεκλημένοι και μέλη της εξεταστικής επιτροπής απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των εξεταζομένων. Κάθε τραπέζι ένα διαφορετικό μενού, ένας διαφορετικός μάγειρας. Η κ. Μαρία Κουτρούλη, υπεύθυνη πρακτικών ασκήσεων του ομίλου Atlantica Hotels & Resorts, ως μία εκ των εξεταστών, αξιολογεί διαρκώς την παρουσία και απόδοση των σπουδαστών: «Ως όμιλος είχαμε ενεργή παρουσία στο τριετές πρόγραμμα του MENDI. Προσφέραμε πρακτικές σε τουλάχιστον 25 σπουδαστές ανά έτος στα ξενοδοχεία μας στη Ρόδο, στην Κέρκυρα και στην Κρήτη. Ενα βασικό κριτήριο που έλαβα υπόψη μου σήμερα ήταν η άνεση που είχαν τα παιδιά στην επικοινωνία με τους πελάτες, καθώς και ο αθόρυβος τρόπος που κινούνταν γύρω από το τραπέζι μας. Επιστράτευσαν το χαμόγελο και την ευγένεια, “εργαλεία” απαραίτητα για όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Σε ό,τι αφορά το τμήμα της παραγωγής, εκτιμώνται οι γνώσεις, η ταχύτητα αλλά και η αντιμετώπιση προβλημάτων».

Λαδερά από τη… Γερμανία-2

«Στο τμήμα της παραγωγής εκτιμώνται οι γνώσεις, η ταχύτητα, αλλά και η αντιμετώπιση προβλημάτων», λένε οι εκπαιδευτές των νέων Ελλήνων.

Η κ. Καλλιόπη Καραντεμίρη, διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στον όμιλο ξενοδοχείων Electra, ήταν από τις πρωτεργάτριες του προγράμματος: «Στη σημερινή αξιολόγηση έγιναν μερικά λάθη: έσταξε λίγο κρασί, η απόσταση του σερβιτόρου από τους πελάτες ήταν τέτοια που δυσκολεύονταν να ακούσουν το μενού. Συνολικά, όμως, η παρουσία του ήταν καλή, ήξερε τα κρασιά του». Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η κ. Καραντεμίρη δηλώνει: «Είμαι υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης, στηρίζω το πρόγραμμα με όλες μου τις δυνάμεις. Επιπλέον, ο επαγγελματίας που θα επενδύσει σε ένα σπουδαγμένο παιδί, θα ωφεληθεί».

Πρόγραμμα – επανάσταση

Για τον γενικό διευθυντή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, δρα Αθανάσιο Κελέμη, το πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης αποτέλεσε όραμα. Την υλοποίησή του ανέλαβε ο κ. Χρήστος Παπαχριστοδούλου, ο οποίος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την ολοκλήρωσή του: «Τα παιδιά ξεκίνησαν από το μηδέν και σήμερα είναι επαγγελματίες. Το πρόγραμμα έφερε μια επανάσταση στον χώρο του τουρισμού – εκπαιδεύεσαι και δουλεύεις παράλληλα με όρους αξιοκρατίας. Στη χώρα μας, που ο τουρισμός είναι ένας από τα λίγους τομείς που λειτουργούν, θέλουμε την οργάνωση των Γερμανών σε συνδυασμό με το δικό μας μυαλό». Θα επαναληφθεί ανάλογο πρόγραμμα; «Από τον Οκτώβριο ευελπιστούμε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία Κέντρου Σεμιναρίων Ξενοδοχειακών Σπουδών. Το τριετές πρόγραμμα είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Μας δυσαρεστεί να δεχόμαστε συγχαρητήρια από το Δημόσιο, να αναγνωρίζεται το πρόγραμμα, αλλά να μην μπορεί κανείς να το συνεχίσει. Υπάρχουν παθογένειες. Προχωράμε κάτω από την ομπρέλα του Επιμελητηρίου».

Λαδερά από τη… Γερμανία-3

Υψηλή κατάρτιση, μεγάλη αποδοτικότητα αποφοίτων

Εκατόν εβδομήντα πέντε μαθητευόμενοι νέοι και νέες παρακολούθησαν δωρεάν το εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης MENDI, στην τριετή διάρκεια του οποίου έλαβαν κατάρτιση επάνω στα τουριστικά επαγγέλματα και συγκεκριμένα στους τομείς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των μαγείρων και των ειδικών επισιτισμού. Το πρόγραμμα έτρεξε σε δύο σχολές, στην Αθήνα και στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη συνεργασία της DEKRA Akademie ΕΠΕ, του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού & Εμπορικού Επιμελητηρίου, της TUI-Robinson Club, του πανεπιστημίου Οσναμπρούκ και του ΟΑΕΔ, ενώ έλαβε χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας της Γερμανίας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων έχει ήδη λάβει την κρατική πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού), ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν οι πρακτικές εξετάσεις σύμφωνα με τα γερμανικά πρότυπα, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό & Εμπορικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Palmyra Beach. Η συνδυασμένη εκπαίδευση, κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος παρακολουθεί θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα σε επαγγελματική σχολή, ενώ παράλληλα εκπαιδεύεται σε μια επιχείρηση, λαμβάνοντας τις νόμιμες απολαβές στη διάρκεια της πρακτικής του εκπαίδευσης –το 75% του κατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή– εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Βασίζεται στο επιτυχημένο μοντέλο της γερμανικής Διττής Εκπαίδευσης, το οποίο αναγνωρίζεται παγκοσμίως τόσο για την υψηλή ποιότητα της κατάρτισης όσο και για την αποδοτικότητα των αποφοίτων. Αλλωστε, στη Γερμανία το 50% των εκπαιδευόμενων εργάζεται στις επιχειρήσεις όπου εκπαιδεύθηκε.

Να σημειωθεί ότι το 60% της εκπαίδευσης υλοποιείται σε εταιρείες υπό πραγματικές συνθήκες εργασίας, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό πρόγραμμα σπουδών. Στην Ελλάδα, περισσότερα από 40 ήταν τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, όλα 4 και 5 αστέρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή