Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Διενεργήθηκε μία τρίτη εισβολή στην πατρίδα μας

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Διενεργήθηκε μία τρίτη εισβολή στην πατρίδα μας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Κυπριακό επικεντρώνεται στην Πασχαλινή εγκύκλιο του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρεται σε μια «νέα, τρίτη, εισβολή» στην Κύπρο, αυτή τη φορά στην ΑΟΖ, εκφράζοντας την άποψη ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή, μπροστά στην επιθετικότητα της Τουρκίας» για «αλλαγή πορείας».

Ο Αρχιεπίσκοπος εύχεται στους πιστούς «Χριστός Ανέστη», αναφέρεται στην εγκύκλιό του στο νόημα της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού και σημειώνει ότι «διακηρύττουμε, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, ότι η ιστορία δεν προγραμματίζεται από τους ανθρώπους αλλά από τον Θεό· ότι το κακό δεν μπορεί παρά μόνο, πρόσκαιρα, να επικρατήσει».

Παράλληλα, προσθέτει, εγκύπτουμε κι ο καθένας, προσωπικά, στο μεγάλο μυστήριο της Αναστάσεως του Χριστού, για να αντλήσουμε διδάγματα και να πάρουμε δύναμη προς αντιμετώπιση των καθημερινών αντιξοοτήτων.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Κύπρου Χρυσόστομος σημειώνει ότι «το τελευταίο διάστημα, οι απειλές της κατοχικής δύναμης εντάθηκαν και στην πραγματικότητα διενεργήθηκε μία νέα, τρίτη, εισβολή στην πατρίδα μας, αυτή τη φορά στη θάλασσά μας, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας».

Φανήκαμε αδύναμοι και, αδικαιολόγητα, απροπαρασκεύαστοι να αντιμετωπίσουμε τη νέα αυτή επίθεση, είναι η άποψη του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος παροτρύνει να συναγάγουμε, τουλάχιστον, τα ορθά συμπεράσματα για το μέλλον, καθώς «δεν έχουμε περιθώρια για νέα σφάλματα, ούτε και είναι επιτρεπτή πλέον ἡ ολιγωρία».

Περαιτέρω, ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει αντίθεση σε νέες υποχωρήσεις προκειμένου να συγκατανεύσει η τουρκική πλευρά σε επιστροφή στις συνομιλίες, όπως λέει, δηλαδή, να παραχωρήσουμε προηγουμένως δικαιώματα επὶ του υποθαλάσσιου πλούτου μας στην Τουρκία, ανεξάρτητα αν οι συνομιλίες οδηγήσουν, ή όχι, σε λύση του προβλήματός μας.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, όμως, ότι οι πανικόβλητες υποχωρήσεις ποτέ δεν περιορίζουν τη θρασύτητα του εχθρού», προειδοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος, εκφράζοντας την άποψη ότι «η πράξη έχει δείξει ότι η Τουρκία θέλει τον διάλογο για να θέτει συνεχώς νέες απαιτήσεις» και ότι χωρίς την άρση των νέων τετελεσμένων και χωρίς σαφείς ενδείξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Τουρκίας δεν θα πρέπει να εμπλακούμε σε νέο διάλογο, «που μόνο σκοπό θα έχει να εξυπηρετήσει τους μόνιμους στόχους της, την κατάληψη, δηλαδή, και τουρκοποίηση ολόκληρης της πατρίδας μας».

Στη συνέχεια καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εμμείνει στη θέση αυτή και σημειώνει ότι θα πρέπει και εμείς να θέσουμε τους όρους μας. «Πιστεύουμε ότι είναι ἡ κατάλληλη στιγμή, μπροστά στην επιθετικότητα της Τουρκίας και την προώθηση απ’ αυτὴ νέων τετελεσμένων, για αλλαγή της πορείας μας στο Κυπριακό», προσθέτει και διευκρινίζει ότι οι συνομιλίες αν αναμένουμε να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, θα πρέπει να διεξαχθούν σε αυτή τη βάση.

Παράλληλα τάσσεται υπέρ της αποτρεπτικής δύναμης, σημειώνοντας, ότι «ένα κράτος, που παραμέλησε εδώ και χρόνια την άμυνά του, που δεν έχει περιορίσει στο ελάχιστο τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας των πολιτών του, είναι αδύνατο να πειθαναγκάσει έναν επιθετικὸ αντίπαλο σε παραίτηση από τους, μη αποκρυπτόμενους άλλωστε, στόχους του». Υποδεικνύει, τέλος, ότι η πολιτική ισχύος είναι σήμερα το παν, αλλά δεν εννοεί μόνο τη στρατιωτική ισχύ, και αναφέρεται στην ύπαρξη ισχυροτέρων χωρών, που έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή τις οποίες, θα πρέπει να προσεγγίσουμε.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή