Ενας κήπος στη σκιά της Ακρόπολης περιμένει

Ενας κήπος στη σκιά της Ακρόπολης περιμένει

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να είναι μία από τις πιο μυστηριακές και όμορφες γωνιές στην ιστορική καρδιά της πόλης. Ενας κήπος με ελιές που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, στην ευρύτερη περιοχή των Αναφιώτικων. Για να τον βρει κανείς αρκεί να πάρει τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και να ανηφορίσει δεξιά στη Θρασύλλου.

Δυστυχώς η εικόνα που θα αντικρίσει είναι αποκαρδιωτική. Ενώ επί δημαρχίας Αντ. Τρίτση ο κήπος εξοπλίσθηκε με παγκάκια και λειτούργησε με λίγα παιχνίδια, ως παιδική χαρά της περιοχής, σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Ερήμωσε, τα παγκάκια μισοκαταστράφηκαν, τα παιχνίδια απομακρύνθηκαν, τα δέντρα και η βλάστηση αφέθηκαν κι αυτά στη μοίρα τους, δηλαδή στη φθορά και στις μουντζούρες των γκράφιτι.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με τη συμπαράσταση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας καθώς και του Πολιτιστικού Σύλλογου «Ο Μακρυγιάννης», και η Κίνηση Κατοίκων Θησείου αποφάσισαν να δράσουν. Νέοι αρχιτέκτονες-μέλη της ΕΛΛΕΤ και κάτοικοι της Πλάκας ανέλαβαν να σχεδιάσουν την αναγέννηση του κήπου. Καίριο ρόλο έπαιξε και η εθελοντική συνεισφορά του αρχιτέκτονα Πέτερ Χάνες της εταιρείας Richter. Σχεδιάζει πρότυπες παιδικές χαρές σ’ όλον τον κόσμο, απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον, μόνο με φυσικά υλικά.

Στην επόμενη φάση η ΕΛΛΕΤ κατάφερε να εξασφαλίσει τη σύμπνοια του Δήμου Αθηναίων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, ώστε να προχωρήσει το έργο. Το όραμα είναι να φροντιστούν οι ελιές του κήπου, να προστεθούν λίγα οπωροφόρα δέντρα και παρτέρι με ελληνικά βότανα, το οποίο θα φροντίζουν τα γύρω σχολεία. Θα πρόκειται για δημόσιο χώρο, φιλικό σε όλες τις ηλικίες. Την Παρασκευή 20 Απριλίου, από τις 5.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στην πλατεία Ραγκαβά στον Κήπο – Παιδική Χαρά της Ακροπόλεως θα διοργανωθεί μια μεγάλη γιορτή για τη συγκέντρωση χορηγιών.

Στην πρόσκληση έχει ήδη ανταποκριθεί ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο θίασος σκιών Χαρίδημου. Το κάλεσμα απευθύνεται σε κατοίκους, εργαζόμενους, σχολεία, πολιτιστικούς φορείς και ενορίες από τις περιοχές: Πλάκα, Μακρυγιάννη, Θησείο, Κουκάκι και γενικότερα το Ιστορικό Κέντρο, σε εταιρείες και ιδιώτες που θα ήθελαν να ενημερωθούν και να βοηθήσουν. Αξίζει η στήριξη και η συμμετοχή μας στην προσπάθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή