ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος

pethane-o-omotimos-kathigitis-tis-theologikis-scholis-toy-apth-antonios-aimilios-tachiaos-2243749

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας και Γραμματείας των Σλαβικών Εκκλησιών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Αντώνιος – Αιμίλιος Ταχιάος.

Ηταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Άθηνών, αλλοδαπό μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, ενώ είχε τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο της Ακαδημίας της Σλοβακίας.

«Δάσκαλο – πρότυπο», χαρακτήρισε τον εκλιπόντα, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Σκαλτσής και πρόσθεσε ότι ήταν σημαντικό τόσο το επιστημονικό, όσο και το κοινωνικό του έργο.

Στο επίκεντρο της επιστημονικής ενασχόλησης του Αντώνιου – Αιμίλιου Ταχιάου ήταν η επίδραση του Βυζαντίου στον κόσμο των Σλάβων και το έργο των Θεσσαλονικέων ιεραποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Μεταξύ άλλων, διατέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σλαβικών Μελετών, του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, καθώς και του Κέντρου Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 11.30 το πρωί από τον μητροπολιτικό ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά.

ΝΔ: Εμβληματική προσωπικότητα

Εμβληματική προσωπικότητα της πνευματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει με ανακοίνωση της η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, τον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Αντώνιο-Αιμίλιο Ταχιάο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επιστημονική συμβολή του εκλιπόντα, στην ανάδειξη του έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, των δύο εκ Θεσσαλονίκης, Ελλήνων φωτιστών των Σλάβων.

«Οπως μας δίδαξε ο αείμνηστος καθηγητής, ήταν αυτοί οι Άγιοι, Κύριλλος και Μεθόδιος που μετέφεραν στους Σλάβους την αξία της ελληνικής παιδείας και της ορθόδοξης πνευματικότητας. Και μόνο γι’ αυτήν την επιστημονική συμβολή του, οι Θεσσαλονικείς θα είναι πάντα ευγνώμονες στον Αντώνιο-Αιμίλιο Ταχιάο», καταλήγει η ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΝΔ.