Τρισδιάστατη καινοτομία στο ΑΠΘ

Τρισδιάστατη καινοτομία στο ΑΠΘ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτυπωτές  3D τίθενται τους επόμενους μήνες σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση των ασθενών της Α΄ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί τρισδιάστατη αναπαραγωγή ηπατικών οργάνων σε ασθενείς με τη χρήση 3D εκτυπωτή και τεχνικών ψηφιακής επεξεργασίας της εικόνας και στόχο την καλύτερη προετοιμασία των χειρουργών πριν από την επέμβαση.

Πρόκειται για μια καινοτομία στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο υλοποιείται από την Α΄ Χειρουργική Κλινική της Σχολής Επιστημόνων Υγείας του ΑΠΘ, το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Για την υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων του έργου θα αντιμετωπιστούν πιλοτικά περιστατικά ασθενών που θα εισαχθούν με διαγνωσμένο ηπατικό όγκο στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου και εδρεύει η Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική.

Οπως εξήγησε στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ Γιώργος Τσουλφάς, «ο ασθενής με διαγνωσμένη ηπατοπάθεια υποβάλλεται σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία, τα δεδομένα της οποίας θα μεταφέρονται με ειδικό λογισμικό, που έχει αναπτύξει το Τμήμα Τοπογράφων του ΑΠΘ, στον τρισδιάστατο εκτυπωτή».

Το αποτέλεσμα θα είναι οι χειρουργοί να έχουν στα χέρια τους ένα ακριβές αντίγραφο του ήπατος του ασθενούς και της βλάβης του οργάνου. «Αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για καλύτερη ενημέρωση του ασθενούς για το πρόβλημα της υγείας του, για ιατρική εκπαίδευση και κυρίως για την καλύτερη προετοιμασία των χειρουργών ενόψει της επέμβασης», τονίζει ο κ. Τσουλφάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η προσέγγιση των γιατρών στηρίζεται κυρίως στην εκτίμηση της βλάβης σε επίπεδες εικόνες τομογραφιών. Η αξία της 3D εκτύπωσης είναι μεγάλη, καθώς οι χειρουργοί μπορούν να έχουν έναν χάρτη «πλοήγησης» για το σημείο όπου βρίσκεται ο όγκος και ειδικά σε σχέση με τις γύρω δομές, όπως αιμοφόρα αγγεία, χοληφόρα κ.ά. Εχοντας τη δυνατότητα να απεικονιστεί ο όγκος με ακρίβεια προεγχειρητικά, επιτρέπεται στη χειρουργική ομάδα να σχεδιάζει και να προσομοιώνει την επέμβαση. Αυτό παρέχει αυξημένη ασφάλεια στον ασθενή καθώς υποβοηθεί στη μειωμένη απώλεια αίματος και στην προστασία ζωτικών δομών.

Καθημερινή κλινική πράξη

«Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος θα αξιολογηθεί η κλινική χρήση αυτής της τεχνολογίας. Τελικός σκοπός είναι να φτάσουμε στο σημείο να είναι καθημερινή κλινική πράξη, όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία να λαμβάνει και μια τρισδιάστατη εκτύπωση του υπό εξέταση οργάνου», σημειώνει ο κ. Τσουλφάς.

Η μέθοδος αρχικά θα εφαρμοστεί σε χειρουργικές επεμβάσεις του ήπατος και των χοληφόρων αγγείων, με προοπτική να επεκταθεί και για την προσομοίωση χειρουργικών επεμβάσεων άλλων οργάνων, όπως π.χ. το πάγκρεας, οι πνεύμονες κ.ά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι πρώτες εκτυπώσεις οργάνων ασθενών θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ ο στόχος είναι να συνεχίσει η προσομοίωση επεμβάσεων σε τρισδιάστατα μοντέλα οργάνων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και μετά την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος.

Η καινοτόμος εφαρμογή θα παρουσιαστεί μεθαύριο στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του 7ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή