Διαμορφώνοντας το νέο επιχειρηματικό κύμα

Διαμορφώνοντας το νέο επιχειρηματικό κύμα

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πού βρίσκεται το οικοσύστημα της νεοφυούς τεχνολογικής επιχειρηματικότητας; Πόση πρόοδος έχει επιτελεστεί από την έναρξη λειτουργίας των τεσσάρων funds του προγράμματος JEREMIE του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων το 2013 ώς σήμερα, παραμονές της εκδήλωσης για την επίσημη παρουσίαση του EquiFund, του νέου και κατά πολύ μεγαλύτερου επενδυτικού εργαλείου για τη στήριξη των ελληνικών startups;

«Υπάρχουν πλέον άνθρωποι με παραστάσεις, που ξέρουν τι κάνουν», λέει σχετικά με τους επίδοξους ιδρυτές εταιρειών ο Γιώργος Τζιραλής, εις εκ των δύο εταίρων του Marathon – ενός από τα εννέα funds που υποστηρίζονται από το Equifund. Ο κ. Τζιραλής συμμετείχε και στο πρώτο κοινοτικό εγχείρημα χρηματοδότησης αναδυόμενων εταιρειών τεχνολογίας στην Ελλάδα, ως εταίρος του Openfund II, που επένδυσε μεταξύ άλλων στη Workable – ίσως την πιο επιτυχημένη ελληνική startup των τελευταίων ετών. Ο συνεταίρος του, ο Πάνος Παπαδόπουλος, βρισκόταν μέχρι πρότινος στη B. Καλιφόρνια και εργαζόταν στη Splunk, την αμερικανική εισηγμένη (στο Nasdaq) που είχε εξαγοράσει το 2013 την εταιρεία που είχε συνιδρύσει, την Bug Sense. Παράλληλα, επένδυε σε υποσχόμενες νέες εταιρείες, κυρίως με Ελληνες ιδρυτές.

Το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, παρατηρεί ο κ. Τζιραλής, «έχει ωριμάσει γενικότερα σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια: υπάρχουν περισσότερα funds, περισσότεροι επενδυτές σε κάθε fund, μεγαλύτερα ποσά και περισσότερες υποψήφιες εταιρείες». Η πρότερη εμπειρία των δύο partners του Marathon, εξηγεί, σημαίνει ότι έχουν πρόσβαση στα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια και στις δύο πλευρές του Β. Ατλαντικού και γνωρίζουν πώς να προωθήσουν τις εταιρείες που θα στηρίξουν με τα 32 εκατ. ευρώ του fund (εκ των οποίων 10,5 εκατ. ιδιωτικά κεφάλαια). Γενικότερα, τονίζει, οι επενδύσεις και οι επαφές της τελευταίας πενταετίας έχουν ξεκινήσει να βάζουν την Ελλάδα στον χάρτη: «Οσο περισσότερα πράγματα γίνονται τόσο λιγότερο εξωτική ακούγεται η ιδέα της επένδυσης σε μία ελληνική startup». To EquiFund θα διαθέσει συνολικά περίπου 410 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι, ΕΤαΕ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συν ιδιωτικά κεφάλαια). Τα εννέα funds που εγκρίθηκαν χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Το Marathon ανήκει στην ενδιάμεση (εταιρείες πρώιμου σταδίου). Σκοπεύει σε βάθος πενταετίας (οπότε λήγει η προθεσμία για επενδύσεις) να επενδύσει σε 15-20 εταιρείες, με αρχικά ποσά μεταξύ 500.000 και 1 εκατ. ευρώ. Ηδη έχουν ανακοινώσει τρεις επενδύσεις, και αναμένονται σύντομα περισσότερες.

Διαμορφώνοντας το νέο επιχειρηματικό κύμα-1

Στιγμιότυπο από το Orange Grove, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτίριο της ολλανδικής πρεσβείας. Πρόκειται για μία από τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών, καθώς το οικοσύστημα των startups απέκτησε σάρκα και οστά.

Η Velocity Partners (24 εκατ., εκ των οποίων τα 2,4 ιδιωτικά κεφάλαια) ανήκει στην κατηγορία της καινοτομίας, που εστιάζει στα πιο αρχικά στάδια της εξέλιξης μιας επιχειρηματικής ιδέας. Οπως εξηγούν στην «Κ», οι εταίροι της Velocity, φιλοδοξούν να βλέπουν τουλάχιστον 30 εταιρείες τον μήνα και να επενδύσουν τελικά σε περίπου 40 – ποσά από 50-150.000 ευρώ για pre-seed χρηματοδότηση και 200-400.000 ευρώ σε κεφάλαια σποράς.

«Ψάχνουμε ολοκληρωμένες, έμπειρες και συμπληρωματικές ομάδες νέων ιδρυτών», δηλώνει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Μαύρος, ένας εκ των τεσσάρων εταίρων του fund, με πολυετή διεθνή εμπειρία στην τεχνολογία, αλλά και χρηματοοικονομικό κλάδο, την ενέργεια και τις υποδομές. «Θα πρέπει να έχουν προδιαγράψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η εταιρεία τους για τους επόμενους 6 έως 18 μήνες και να είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα λειτουργικό πρωτότυπο του προϊόντος ή της υπηρεσίας που αναπτύσσουν». Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, έτερος εκ των εταίρων (οι άλλοι δύο είναι ο Ερικ Παρκς και ο Αχιλλέας Πετρόπουλος), επικαλείται ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την εμπειρία του Found.ation, της θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας της οποίας είναι συνιδρυτής, και αναδεικνύει πώς το EquiFund μετατρέπει για πρώτη φορά σε υπολογίσιμο μέγεθος τον κλάδο του venture capital στην Ελλάδα: «από αμελητέα επίπεδα, ανεβαίνει στο 0,3% του ΑΕΠ – στα επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 50% των ιδιωτικών κεφαλαίων που σήκωσε η Velocity προέρχεται από Ελληνες επιχειρηματίες της τεχνολογίας. Σημαντική είναι η παρουσία της ομάδας αυτής και στο ενεργητικό τής Marathon.

Το άλλο κενό

Η τρίτη κατηγορία των οχημάτων του EquiFund είναι τα κεφάλαια ανάπτυξης (growth). Το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι το EOS Capital Partners, που ήδη έχει στη διάθεσή του άνω των 90 εκατ. ευρώ (τα μισά από ιδιωτικές πηγές) και προσδοκά ώς το τέλος του έτους να φτάσει τα 120 εκατ. Αρχικός εμπνευστής του ήταν ο πρώην διοικητής της Εθνικής, Απόστολος Ταμβακάκης, ενώ συμμετέχει, μεταξύ άλλων, ο Λουκάς Πηλίτσης, που ήταν επικεφαλής του τμήματος private equity και venture capital της Τράπεζας Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένου και του JEREMIE fund PJ Tech Catalyst. Σύμφωνα με την Ελένη Μπαθιανάκη, associate partner του fund, το EOS Capital «θα εστιάσει στις μεγαλύτερες εκ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας», με τζίρο πάνω από 15 εκατ. ευρώ, ανεξαρτήτως κλάδου. «Αναλύσαμε περίπου 4.000 εταιρείες και καταλήξαμε σε περίπου 80 που θα κοιτάξουμε πιο αναλυτικά», αναφέρει. «Σκοπός μας είναι να επενδύσουμε σε δέκα, συμμετέχοντας ενεργά στη διοίκησή τους».

Το fund, εξηγεί η κ. Μπαθιανάκη, στοχεύει να καλύψει το κενό που δημιουργεί η κατάσταση των τραπεζών. «Οι διαδικασίες τους θυμίζουν πλέον Δημόσιο, ενώ ακόμα και οι ιδιοκτήτες υγιών εταιρειών βλέπουν με σκεπτικισμό τον τραπεζικό δανεισμό. Εμείς, ως μέτοχοι, έχουμε κάθε κίνητρο να δούμε τις εταιρείες στις οποίες επενδύουμε να ευημερούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή