ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νόμιμο το απόρρητο των χορηγιών κάτω των 5.000 ευρώ στα κόμματα

nomimo-to-aporrito-ton-chorigion-kato-ton-5-000-eyro-sta-kommata-2244905

Δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων πολιτών οι οποίοι ενισχύουν οικονομικά τα πολιτικά κόμματα με χρηματικά ποσά κάτω των πέντε χιλιάδων ευρώ σύμφωνα με γνωμοδότηση της Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.

Η Αρχή γνωμοδότησε με αφορμή υπόθεση που αφορούσε στο ΚΚΕ από το οποίο η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής είχε ζητήσει να προσκομίσει στοιχεία για ιδιώτες που το χρηματοδότησαν με δωρεές κάτω από πέντε χιλιάδες να αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

Και ερμηνεύοντας τον σχετικό νόμο, η Αρχή έκρινε ότι η δημοσιοποίηση στοιχείων πολιτών για δωρεές αυτού του ύψους στα κόμματα δεν επιτρέπεται, αποτελεί παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων, καθώς μπορεί να οδηγεί σε αποκάλυψη των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Η γνωμοδότηση της Αρχής στηρίχθηκε και στον νόμο 3023 ου 2002 που προβλέπει τα της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Η υπόθεση έφθασε προς γνωμοδότηση στην Αρχή μετά την άρνηση του ΚΚΕ να χορηγήσει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν επικαλούμενο ότι τα στοιχεία αυτά «αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των οικονομικών ενισχυτών του και η δημοσιοποίησή τους προσκρούει στη συνταγματική ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόµου στην οποία περιλαμβάνεται και η ελευθερία συμμετοχής ή υποστήριξης, χρηµατικής και µη, των πολιτικών κοµµάτων» και τα δικαιώµατα αυτά των πολιτών «συνδέονται και µε τη µυστικότητα της ψήφου».

Κατά  συνέπεια, η συλλογή και δηµοσίευση στο διαδίκτυο των   στοιχείων των φυσικών προσώπων θα συνιστούσε περιορισµό των ατοµικών-κοινωνικών δικαιωµάτων, η προσβολή των οποίων είναι υπέρµετρη».

Ακόμη, το ΚΚΕ επισήμανε ότι μεταξύ των χρηµατοδοτών,  περιλαµβάνονται και βουλευτές του κόµµατος µέσω της παροχής προς το κόµµα της βουλευτικής αποζηµίωσής τους. Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά στην Επιτροπή και βρίσκονται στη διάθεσή της οποτεδήποτε το ζητήσει.

Κατόπιν αυτών, η Επιτροπή, έστειλε τα ερωτήματα στην Αρχή,  προκαλώντας τη γνωμοδότησή της, η οποία εκδόθηκε με πρόεδρο τον Πρόεδρο της Αρχής επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνο Μενουδάκο.