Παρέμβαση από τους ακολούθους Τύπου

Παρέμβαση από τους ακολούθους Τύπου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιστροφή τους στον φυσικό φορέα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή το υπουργείο Εξωτερικών, ζητούν οι ακόλουθοι Τύπου, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πρακτικά, η Ενωση Ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ) ζητάει την αλλαγή του υπό διαμόρφωση νέου Οργανισμού του ΥΠΕΞ, ο οποίος, τουλάχιστον ώς αυτή τη στιγμή, πριν από τη διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου, δεν τους περιλαμβάνει στο οργανόγραμμα. Πρακτικά, οι ακόλουθοι Τύπου παραμένουν μετέωροι, καθώς το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχει δεχθεί τη μεταφορά τους, ωστόσο η στάση του ΥΠΕΞ παραμένει ασαφής. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η υπαγωγή των ακολούθων Τύπου στο ΥΠΕΞ θεωρείται μια επιλογή η οποία θα ενισχύσει τη δημόσια διπλωματία και τη διαχείριση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας που λειτουργούσαν στο εξωτερικό μειώθηκαν, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΝΑΤ, περίπου κατά 43%, από 44 που λειτουργούσαν το 2009 σε 25, ενώ οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι του κλάδου γραμματέων και συμβούλων επικοινωνίας μειώθηκαν περίπου κατά 60%, από 109 άτομα το 2009 σε 45.

Βασικό προβληματικό στοιχείο, σύμφωνα με την ΕΝΑΤ, είναι το γεγονός ότι στο άρθρο 42 του νέου νόμου οι κατά τόπους πρεσβευτές θα επιλέγουν σε ποιον θα ορίζουν τα καθήκοντα ενημέρωσης του Τύπου και δημόσιας διπλωματίας. «Εκπρόσωπος της πρεσβείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «μπορεί να αναλαμβάνει είτε ο επικεφαλής του οικείου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας είτε υπάλληλος του διπλωματικού κλάδου που υπηρετεί στην πρεσβευτική αρχή». Αυτή η διακριτική ευχέρεια που δίνεται στους πρεσβευτές αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα, σύμφωνα με την ΕΝΑΤ, για έμμεση αλλά σαφή προτίμηση των διπλωματών έναντι των ακολούθων Τύπου, οι οποίοι διαθέτουν τη σχετική εξειδίκευση. Πρόκειται για μια εύλογη ανησυχία, καθώς η δυαρχία (ανάμεσα σε διπλωματικούς και ακολούθους Τύπου), δεν είναι νέο φαινόμενο. Είναι απολύτως σαφές ότι βασική ανησυχία των ακολούθων (η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης με μέσον όρο 3,5 ξένες γλώσσες ανά άτομο), επικεντρώνεται στην πιθανότητα αποειδίκευσής τους, καθώς αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι αδρανούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή