Εκατοντάδες αφίξεις μέσω του Εβρου

Εκατοντάδες αφίξεις μέσω του Εβρου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ως ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο», εκτιμά η κυβέρνηση μια νέα μεταναστευτική κρίση με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών. Από την αρχή της εβδομάδας, μέσα σε τρεις μόνο ημέρες περίπου 1.000 μετανάστες συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ και οι ροές στα νησιά είναι αυξημένες. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επεξεργάζεται τρόπους να σταματήσει τη μετακίνηση προς την ενδοχώρα των αιτούντων άσυλο, που φτάνουν στα νησιά σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ προχθές, σύμφωνα με την οποία δεν έχει επαρκώς αιτιολογηθεί από την υπηρεσία ασύλου η απόφαση επιβολής του γεωγραφικού περιορισμού και άρα πρέπει να ακυρωθεί.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον Εβρο, δεδομένης μάλιστα της έντασης που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτελεί τον νέο πονοκέφαλο της κυβέρνησης. «Στα νησιά υπάρχει η κοινή δήλωση, στον Εβρο δεν υπάρχει τίποτα», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) του Εβρου αλλά και σε αστυνομικά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο λόγω των αυξημένων ροών από τις αρχές Μαρτίου. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο από τα περάσματα στον Εβρο εισήλθαν στην Ελλάδα 1.658 μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία των συλλήψεων της αστυνομίας, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι είχαν συλληφθεί 262 άτομα για παράνομη είσοδο στη χώρα. Τον Απρίλιο ωστόσο, οι ροές σημείωσαν μεγαλύτερη αύξηση.

Ηδη, δομές-καταυλισμοί που έκλεισαν, καθώς πολλοί αιτούντες άσυλο έφυγαν μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης ή μετακινήθηκαν σε διαμερίσματα, έχουν ανοίξει και πάλι. Συγκεκριμένα, το τελευταίο χρονικό διάστημα άνοιξαν οι δομές στον Βόλο, στα Οινόφυτα, στην Ελευσίνα, ενώ επεκτάθηκε και η δομή που λειτουργεί στην Αλεξάνδρεια. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, οι διαθέσιμες θέσεις μέρα με τη μέρα λιγοστεύουν, καθώς εκατοντάδες νέοι μετανάστες εισέρχονται καθημερινά.

Παράλληλα, στα νησιά επίσης η κατάσταση είναι έκρυθμη λόγω του υπερπληθυσμού. Μετανάστες, 200-300 άτομα, έχουν στήσει σκηνές στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ζητώντας να μεταφερθούν άμεσα στην ενδοχώρα. Επειτα από παρέμβαση του αντιδημάρχου αποχώρησαν για λίγο, ωστόσο σύντομα επέστρεψαν ξανά.

Προς νέα απόφαση

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει σημάνει συναγερμός μετά την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες που θα φθάνουν στα νησιά στο εξής μπορούν ελεύθερα να μεταβούν στην ενδοχώρα. Το σενάριο που εξετάζεται, είναι να εκδοθεί άμεσα νέα απόφαση από τον διευθυντή της υπηρεσίας Ασύλου, η οποία να περιλαμβάνει καλύτερη τεκμηρίωση όσον αφορά τους λόγους που επιβάλλεται ο γεωγραφικός περιορισμός ώστε να αρθούν οι «ενστάσεις» του ΣτΕ. Ωστόσο ο νέος διευθυντής, τυπικά, δεν έχει ακόμη αναλάβει καθήκοντα (δεν έχει εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ), οπότε δεν μπορεί να υπογράψει τη σχετική απόφαση. Στελέχη του υπουργείου χθες ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν θα πραγματοποιηθούν μετακινήσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει ότι ήδη «στο κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου, υπάρχει σχετική διάταξη (άρθρο 7 που αντιστοιχεί στο άρθρο 7 της Οδηγίας 2013/33/Ε.Ε.), η οποία ρυθμίζει το θέμα». Ωστόσο η τύχη του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο είχε συνταχθεί επί υπουργίας Γιάννη Μουζάλα αλλά λόγω της αλλαγής χρειαζόταν την υπογραφή και του κ. Δημήτρη Βίτσα, αγνοείται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αναφορά ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή