Ενα τηλέφωνο οδήγησε στα ίχνη των «Κλεφτών»

Ενα τηλέφωνο οδήγησε στα ίχνη των «Κλεφτών»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο διήρκεσε η έρευνα της αστυνομίας για την εξάρθρωση στη Θεσσαλονίκη σπείρας των Γεωργιανών διαρρηκτών και τη σύλληψη το απόγευμα της Δευτέρας στην Πυλαία του φερόμενου ως αρχηγού της ρωσόφωνης μαφίας στην Ευρώπη.

Τον Απρίλιο του 2017, Γάλλοι αστυνομικοί που ερευνούσαν περιστατικά διαρρήξεων στην πόλη Καέν της βορειοδυτικής Γαλλίας, ενημέρωσαν τους Ελληνες συναδέλφους τους ότι ο ένας από τους υπόπτους αντήλλασσε τηλεφωνικές κλήσεις με «ελληνικό» κινητό, που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη. Αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος ταυτοποίησαν και έθεσαν υπό επιτήρηση τον κάτοχο του «επίμαχου» κινητού. Επρόκειτο για τον Γεωργιανό Nodar S. ή «Σούκα», ο οποίος –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– διηύθυνε τον «εκτελεστικό βραχίονα» της ομάδας διαρρηκτών που δρούσε στη Θεσσαλονίκη. Προέκυψε επιπλέον ότι ήταν ο ένας από τους δύο άμεσους συνεργούς του φερόμενου ως γενικού αρχηγού της ρωσόφωνης μαφίας 57χρονου Lasha S. Ο τελευταίος, μετά την πρόωρη –για λόγους υγείας– αποφυλάκισή του από τις φυλακές Διαβατών, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 14 ετών, είχε εγκατασταθεί σε διαμέρισμα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Από εκεί, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. κατηύθυνε τη δράση των υφισταμένων του.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, Ελληνες και Γάλλοι αστυνομικοί συγκρότησαν κοινή ομάδα έρευνας και αποφάσισαν να πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για να συντονίζουν τη δράση τους. Τελικά, η κοινή επιχείρηση συμφωνήθηκε να γίνει το διήμερο 16 και 17 Απριλίου και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη συνολικά 34 υπηκόων Γεωργίας, που ενέχονται σε εκατοντάδες κλοπές και διαρρήξεις στις δύο χώρες. Στη Θεσσαλονίκη, οι συλλήψεις των υπόπτων ξεκίνησαν στις 6.15 το απόγευμα της Δευτέρας από το σπίτι του φερόμενου ως γενικού αρχηγού της «μαφίας» 57χρονου Lasha S., στην Πυλαία, και είχαν επεισοδιακή εξέλιξη. Οι τρεις άνδρες που τον συνόδευαν και σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. εκτελούσαν χρέη σωματοφυλάκων συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς, ενώ ο ένας απ’ αυτούς, εμβόλισε με το αυτοκίνητό του περιπολικό, που αποπειράθηκε να του κλείσει τον δρόμο.

Πλην του 57χρονου Lasha S. και του επιχειρησιακού «υπαρχηγού» του Nodar S. ή «Σούκο», οι Ελληνες αστυνομικοί συνέλαβαν 11 ακόμα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που φέρουν τον τίτλο «Κλέφτες εντός Νόμου» ή «Vor V Zakone». Περιφερειακός ρόλος στην υπόθεση αποδίδεται σε δύο ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων στην Εγνατία Οδό, όπου τα χαμηλόβαθμα στελέχη ή «στρατιώτες» της οργάνωσης ρευστοποιούσαν τα κλοπιμαία τους.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία του διοικητή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Αβραάμ Αϊβαζίδη ανακοινώθηκε ότι εξιχνιάστηκαν 56 διαρρήξεις σπιτιών στη Θεσσαλονίκη, με λεία που εκτιμάται ότι αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ. Εις βάρος των συλληφθέντων (οι περισσότεροι έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για κλοπές και διαρρήξεις) σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ εις βάρος του 57χρονου φερόμενου ως αρχηγού και δύο άμεσων συνεργών του εκδόθηκαν –κατόπιν συνεννόησης– και ισάριθμα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης από τις εισαγγελικές αρχές της Γαλλίας. Οι κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί των διαρρήξεων οδηγήθηκαν χθες στον ανακριτή και πήραν προθεσμία να απολογηθούν το Σάββατο. Αντίθετα, ο φερόμενος ως επικεφαλής των «Κλεφτών» και οι δύο υπαρχηγοί του οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Εφετών σε εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης. Σοβαρά κενά και νομικές ακροβασίες καταγγέλλουν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή