Παροχολογίας συνέχεια του Κώστα Γαβρόγλου

Παροχολογίας συνέχεια του Κώστα Γαβρόγλου

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονιμοποιήσεις συμβασιούχων υπόσχεται ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε όσα ΤΕΙ υιοθετήσουν το σχέδιό του να συγχωνευθούν με πανεπιστήμια.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι «έχουμε ζητήσει από τη διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής –αλλά το ίδιο θα γίνει και με όλες τις Συγκλήτους των πανεπιστημίων που θα συνεργαστούν με τα ΤΕΙ– να φέρουν συγκεκριμένες προτάσεις για το έκτακτο προσωπικό τους. Πρέπει να προσπαθήσουμε οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ να ενταχθούν στα ιδρύματα με μία μονιμότερη σχέση εργασίας». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το θέμα έχει τεθεί στον κόσμο των ΤΕΙ, με το υπουργείο να επικεντρώνεται στα άτομα που έχουν διδακτορικό και τριετή διδακτική εμπειρία-προϋπηρεσία σε κάποιο ΤΕΙ.

Οι εν λόγω συμβασιούχοι καλύπτουν ετησίως μεγάλο μέρος του διδακτικού έργου και κατά το πρόσφατο παρελθόν ορισμένοι είχαν προσφύγει δικαστικά, ζητώντας τη μονιμοποίησή τους επειδή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ωστόσο, η νέα –προεκλογικής κοπής– εξαγγελία του κ. Γαβρόγλου είναι μετέωρη, καθώς δεν έχει διευκρινίσει ούτε σε ποια θέση (βοηθητικού προσωπικού ή ως μέλη ΔΕΠ και σε ποια βαθμίδα) ούτε και ποιους αφορά. Ενα ερώτημα είναι εάν η μονιμοποίηση θα αφορά μόνον όσους συμβασιούχους κατέχουν διδακτορικό ή και κάποιους που εργάζονται στα ΤΕΙ έχοντας μόνο μεταπτυχιακό τίτλο. Εάν ισχύσει μόνο για τους κατόχους διδακτορικού, εκτιμάται ότι η εξαγγελία αφορά περίπου 300 άτομα σε όλα τα ΤΕΙ. Στη δεύτερη περίπτωση, ο αριθμός ανεβαίνει στα περίπου 1.000 άτομα. Από την άλλη, ερώτημα είναι γιατί ο κ. Γαβρόγλου θέτει τον όρο το ΤΕΙ να δεχθεί τη συγχώνευση με κάποιοι πανεπιστήμιο, την ίδια στιγμή που σε όλα τα ΤΕΙ εργάζονται συμβασιούχοι. Στο ίδιο πλαίσιο, πανεπιστημιακοί ανέφεραν στην «Κ» ότι μία τέτοια ρύθμιση θα προκαλέσει αντίστοιχα αιτήματα από συμβασιούχους πανεπιστημίων. «Δεν μπορείς να αγνοήσεις ότι οι συμβασιούχοι προσφέρουν επί χρόνια στο ΤΕΙ, ωστόσο τίθεται ένα θέμα ακαδημαϊκότητας με την προοπτική της μονιμοποίησής τους», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικού Προσωπικού στα ΤΕΙ κ. Απόστολος Κοκκόσης. Επίσης, εάν καλύψουν θέσεις πανεπιστημιακών, γιατί αυτό να μη γίνει με ανοικτή προκήρυξη κάθε θέσης;

Xορήγηση διδακτορικών

Την ίδια στιγμή, η σύνοδος προέδρων ΤΕΙ ζητεί από τον κ. Γαβρόγλου την άμεση υπογραφή και δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, με την οποία θα δοθεί η δυνατότητα στα ΤΕΙ να χορηγούν διδακτορικά, όπως τα πανεπιστήμια. Οπως σημειώνει σε επιστολή της «στην τελευταία σύνοδο πρυτάνεων ΤΕΙ (21.02.2018), ο σύμβουλός του υπουργού Π. Κυπριανός κατέθεσε το σχετικό πόρισμα. Εκτοτε, έχει παρέλθει διάστημα πλέον των δύο μηνών, χωρίς να έχει υπάρξει η δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Θεωρούμε ότι η καθυστέρηση είναι αναιτιολόγητη, αφού με τον τρόπο αυτό καταστρατηγούνται οι διακηρυγμένες θέσεις του υπουργείου για την ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής ταυτότητας των ΤΕΙ και την ισότιμη συμμετοχή τους στον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας».

Ανοιγμα του ΑΠΘ στο κοινό

Για μία ακόμη χρονιά, το ΑΠΘ θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο στη Θεσσαλονίκη. Από αύριο, το ΑΠΘ θα ανοίξει τις πύλες του για περισσότερο από ένα μήνα, διοργανώνοντας το μεγαλύτερο φοιτητικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, τη «Φοιτητική Εβδομάδα», που μόνο εβδομάδα βέβαια δεν είναι, καθώς ολοκληρώνεται την Κυριακή 10 Ιουνίου. Εχουν προγραμματιστεί συνολικά 55 εκδηλώσεις –μεταξύ των οποίων, εικαστικές, θεατρικές, επιστημονικές και αθλητικές δράσεις τόσο στο campus όσο και σε άλλους χώρους στην πόλη– με τη συμμετοχή εθελοντών φοιτητών.

Παράλληλα, για τρεις Κυριακές τον Μάιο (6, 13 και 20/5), το ίδρυμα, στο πλαίσιο του προγράμματος το «ΑΠΘ την Κυριακή», θα ανοίξει τις πόρτες της πανεπιστημιούπολης, των εργαστηρίων, του αστεροσκοπείου, του μετεωροσκοπείου, του σεισμολογικού σταθμού, των μουσείων και της ανασκαφής της Τούμπας, του γυμναστηρίου, του ΤΕΦΑΑ Σερρών, του Δασοβοτανικού Κήπου στον Φοίνικα, των εγκαταστάσεών του στη Θέρμη και του Παιδικού Κέντρου ΑΠΘ. Το «ΑΠΘ την Κυριακή» θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Ορχήστρας του ΑΠΘ «Ο Τσιτσάνης συναντά τον Λούις Αρμστρονγκ», στις 9 μ.μ., στα Γρασίδια της Φιλοσοφικής. Η συναυλία αποτελεί συνδιοργάνωση της «Φοιτητικής Εβδομάδας» και του «ΑΠΘ την Κυριακή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή