Προς αλλαγή μοντέλου για τη διαχείριση των δασών

Προς αλλαγή μοντέλου για τη διαχείριση των δασών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαμόρφωση της πρώτης εθνικής στρατηγικής για τα δάση ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ιδιαιτερότητά της έγκειται στο ότι θα διαμορφωθεί με τη βοήθεια της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, μέσα από μια ταχεία διαδικασία διαβούλευσης, που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στόχος της νέας στρατηγικής θα είναι να αυξήσει τη συμβολή των δασών στο ΑΕΠ στο 1% και να θέσει προτεραιότητες για το άμεσο μέλλον των δασικών περιοχών της χώρας.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε, χθες, από τον αναπλ. υπουργό Σωκράτη Φάμελλο και την πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κατερίνα Ιγγλέζη. «Το 65% της χώρας είναι δάση και δασικές εκτάσεις. Είναι τα δύο τρίτα της χώρας και ουσιαστικά δεν συνεισφέρουν στο ΑΕΠ. Για παράδειγμα, η εκτιμώμενη αξία της δασικής ύλης παραμένει σταθερή από το 2004», ανέφερε ο κ. Φάμελλος. «Χρειαζόμαστε λοιπόν μια αλλαγή μοντέλου. Θέλουμε να συζητήσουμε για το εθνικό προϊόν που μπορούν να δώσουν τα δάση και την πραγματική εργασία».

«Στη χώρα μας το 80% των δασών είναι δημόσιο. Επομένως, η δασική στρατηγική αποσκοπεί στη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού και στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος», ανέφερε η κ. Ιγγλέζη. «Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει μια στρατηγική και να ανοίξει διάλογο με την κοινωνία μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες», επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι τη δεκαετία του ’90 η Βουλή είχε καταλήξει σε ένα εκτενές πόρισμα για την αναδιάρθρωση της δασικής πολιτικής, που όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Με την ευκαιρία, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων. «Εχουμε υποχρέωση να καταρτίσουμε σύντομα ένα σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις. Μας καθυστερούν, όμως, οι δήμοι που δεν έχουν ακόμα δηλώσει τα απαραίτητα στοιχεία», ανέφερε.

Βασικοί άξονες της στρατηγικής θα είναι η οικονομία του δάσους, η κλιματική αλλαγή, οι οικοσυστημικές λειτουργίες, η έρευνα και η διακυβέρνηση. «Θα προτείνουμε ένα μοντέλο μεσογειακής δασοπονίας, συνδυάζοντας τις κοινοτικές πολιτικές με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής φύσης», ανέφερε ο κ. Ιγγλέζη. Μάλιστα, προτείνεται και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, αναπροσδιορίζοντας τον ρόλο όσων σχετίζονται με την προστασία και διαχείριση των δασών. Η στρατηγική θα συνοδεύεται από ένα επιχειρησιακό σχέδιο με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν δύο ανοιχτές συναντήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το πρώτο σχέδιο θα δοθεί για διαβούλευση τον Ιούνιο. Στόχος είναι το τελικό πόρισμα να εκδοθεί και να κυρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή