Δωρεάν διαμονή σε όλο τον κόσμο με ανταλλαγή σπιτιών

Δωρεάν διαμονή σε όλο τον κόσμο με ανταλλαγή σπιτιών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν σας στείλω φωτογραφίες από τα μέρη που έχω πάει, δεν θα το πιστεύετε. Το τζακούζι στο τελευταίο σπίτι ήταν όσο όλο μου το μπάνιο στην Αθήνα!» Η πλατφόρμα ανταλλαγής κατοικιών Home Exchange (www.homeexchange.com) δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερο άνθρωπο για να προωθεί τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα από την Ιωάννα Παπαοικονόμου. Πριν πιάσει δουλειά στην εταιρεία, υπήρξε ένα από τα πρώτα μέλη της κοινότητας από το 2004, «τότε που στην Ελλάδα ήμουν εγώ κι άλλοι πέντε ιδιοκτήτες», έχοντας ταξιδέψει με την οικογένειά της σε όλο τον κόσμο μένοντας εντελώς δωρεάν σε σπίτια, διαμερίσματα, βίλες, σαλέ, ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Το αντίτιμο; Η παραχώρηση στους ιδιοκτήτες τους για αντίστοιχο χρονικό διάστημα του μικρού της σπιτιού στη Βουλιαγμένη των 60 τ.μ. και της μεγάλης βεράντας με θέα.

Κι όμως η υπηρεσία Home Exchange, που γεννήθηκε το 1992 από τον Ed Kushins στην Καλιφόρνια ως έντυπος κατάλογος για να εξελιχθεί σε μία από τις πρώτες επιχειρήσεις της οικονομίας του διαμοιρασμού, διαθέτει μόλις 130 ενεργά μέλη στην Ελλάδα. Προφανώς ξενίζει τον Ελληνα η ιδέα της ανταλλακτικής οικονομίας, πόσο μάλλον όταν το αντικείμενο της ανταλλαγής είναι το σπίτι μας. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, όσοι διαθέτουν δεύτερο διαμέρισμα ή εξοχικό, «επενδύουν» μαζικά στο Airbnb. «Το Home Exchange δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να βγάλουν λεφτά», ξεκαθαρίζει η κ. Παπαοικονόμου. Απευθύνεται σε όσους δεν αγαπούν τον μαζικό τουρισμό, αλλά την περιπέτεια των εναλλακτικών διακοπών. «Φυσικά, τα χρήματα που εξοικονομεί μια οικογένεια από τη διαμονή στον εκάστοτε τόπο διακοπών είναι πάρα πολλά. Κάποια από τα σπίτια που έχω μείνει εγώ όλα αυτά τα χρόνια θα κόστιζαν πολύ ακριβά εάν τα πλήρωνα».

Η πλατφόρμα χρηματοδοτείται από τις ετήσιες συνδρομές των μελών της. Το κόστος είναι 130 ευρώ και αυτό εξασφαλίζει απεριόριστο αριθμό ανταλλαγών. «Τα σπίτια στην Ελλάδα έχουν τεράστια ζήτηση. Οι περισσότεροι είναι κλεισμένοι και για την επόμενη χρονιά. Εμείς, για παράδειγμα, κάναμε Χριστούγεννα στην Ελβετία, πληρώνοντας μόνο τα αεροπορικά, και περιμένουμε τους επισκέπτες μας το καλοκαίρι. Είναι πάρα πολύ ωραίος τρόπος να ταξιδεύεις, ιδίως εάν έχεις οικογένεια, δεδομένου ότι τα έξοδα εκτοξεύονται. Μου είναι αδιανόητο, πλέον, να πληρώσω για τις διακοπές μου!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή