Τι οδήγησε στο ξέσπασμα των επεισοδίων στη Μυτιλήνη

Τι οδήγησε στο ξέσπασμα των επεισοδίων στη Μυτιλήνη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρωτόγνωρη νύχτα τρόμου έζησαν οι κάτοικοι του κέντρου της Μυτιλήνης από το βράδυ της Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν ακροδεξιά στοιχεία διείσδυσαν σε διαδήλωση ντόπιων και επιτέθηκαν κατά προσφύγων με φωτοβολίδες, πέτρες και πλάκες από τα πεζοδρόμια, προκειμένου να εκκενώσουν την πλατεία Σαπφούς που είχαν καταλάβει Αφγανοί από την περασμένη Τρίτη. Ενα εκρηκτικό μείγμα παραγόντων συνέβαλε ώστε τα επεισόδια, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, τελικά να διαρκέσουν και να μετατρέψουν την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Λέσβου σε πεδίο μάχης με χημικά και σπρέι πιπεριού. Ο πρώτος απολογισμός δείχνει 120 συλλήψεις Αφγανών και δύο «αλληλέγγυων» με τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου. Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης μέσω ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν 22 πρόσφυγες και άλλοι 6 προσήλθαν στα επείγοντα με μικροτραυματισμούς κυρίως. Εξι από τους 22 παρουσίασαν παθολογικά συμπτώματα, κρίσεις πανικού και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τρεις, κακώσεις κεφαλής.

Ολα ξεκίνησαν μετά την υποστολή της σημαίας, που κάθε Κυριακή απόγευμα συνηθίζει να πραγματοποιεί στρατιωτικό άγημα δίπλα από την πλατεία. Το «έθιμο» αυτό, ιδίως αν έχει καλό καιρό, συγκεντρώνει πολλούς περαστικούς, πολλοί από τους οποίους τιμώντας τον εθνικό ύμνο, τον τραγουδούν και στέκονται όρθιοι. Ακροδεξιά ιστοσελίδα, χρησιμοποιώντας την ψευδή είδηση από τον Σεπτέμβριο του 2016 ότι δήθεν «λαθρομετανάστες εμπόδισαν την υποστολή της ελληνικής σημαίας», καλεί κάθε Κυριακή τους πολίτες στην υπεράσπιση της υποστολής τής ελληνικής σημαίας. Προχθές καλούσε για τον ίδιο λόγο με την ένδειξη «Ετοιμοι για όλα», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στις επιθέσεις κατά προσφύγων και φίλαθλοι τοπικών αθλητικών συνδέσμων με στόχο την απελευθέρωση της πλατείας. Εντέλει και οι ίδιοι οι «καθοδηγητές» τα έχασαν, αφού δεν μπορούσαν να «μαζέψουν» το πλήθος που είχαν συγκεντρώσει.

Παρά τις εκκλήσεις του δημάρχου Σπύρου Γαληνού προς τα αρμόδια υπουργεία, να εκκενωθεί η πλατεία Σαπφούς, η κατάληψη συνεχιζόταν κανονικά.

Ανυπεράσπιστες

Για τον δήμαρχο, η Λέσβος και η τοπική κοινωνία αφέθηκαν ανυπεράσπιστες και τα όσα συνέβησαν έχουν αρνητικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, ο ίδιος σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως «οι κάτοικοι του νησιού δεν είναι ακραίοι στο σύνολό τους, όπως κάποιοι τους χαρακτηρίζουν. Ούτε το σύνολο αυτών που ήταν στην υποστολή της σημαίας. Αυτοί βέβαια που έμειναν και πήραν μέρος στα επεισόδια είναι άλλο πράγμα». Ο κ. Γαληνός αποδίδει εξ ολοκλήρου την ευθύνη στον Αλ. Τσίπρα, για τη μη έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και γενικότερα για την έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για την αποσυμφόρηση της Λέσβου παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του. «Η αδράνεια και η λανθασμένη διαχείριση, που οδήγησαν στον εγκλωβισμό, σε άθλιες συνθήκες, κοντά 10.000 αιτούντων άσυλο γύρω από μια πόλη 27.000 κατοίκων, προκάλεσαν τον έντονο φόβο της τοπικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας, η οποία έχασε το αίσθημα ασφάλειας και μετά τα χθεσινά γεγονότα απώλεσε και τη συνοχή της», αναφέρει σε επιστολή του προς τον κ. Βίτσα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ., που κατηγορεί ως ηθικούς αυτουργούς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τέλος, εντύπωση προκαλεί ότι μέχρι χθες το απόγευμα κανένας εκ των ακραίων διαδηλωτών δεν είχε συλληφθεί, την ίδια ώρα που ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ «έκανε λόγο για οργανωμένη δολοφονική ενέργεια τραμπούκων». Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας τα στοιχεία των ακραίων «εξετάζονται», ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ συλλέγονται πληροφορίες κυρίως από το Διαδίκτυο για να ταυτοποιηθούν όσοι πρωταγωνίστησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή