Μια πορτοκαλοχώρα στη Σπάρτη

Μια πορτοκαλοχώρα στη Σπάρτη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς γεννιούνται οι φανταστικοί κόσμοι αν όχι από μια φευγαλέα ιδέα; Η Orangeland, η πορτοκαλοχώρα της Σπάρτης γεννήθηκε από μια ταπεινή δεξαμενή νερού που δεν έγινε ποτέ. Το 2007, όταν είχε μόλις κατασκευαστεί το εργοστάσιο παραγωγής χυμού της Σπάρτης, ο Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος, πρόεδρος της Biofresh Cosmos, γκρουπ εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πορτοκαλιού και του χυμού, ανέφερε στους συνεργάτες του ότι πίσω από το εργοστάσιο θα πρέπει να δημιουργηθεί και μια δεξαμενή για τα νερά από τα πλυσίματα της μονάδας, ένας συλλέκτης πριν διοχετευθούν στον βιολογικό καθαρισμό.

Μια πορτοκαλοχώρα στη Σπάρτη-1

«Ομως μια στιγμή, δεν είναι κρίμα τα νερά αυτά να χάνονται; Είναι καθαρά», πρόσθεσε, «θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιούμε στο πότισμα». Κάπως έτσι, έγινε μια τρύπα στο χώμα και σχηματίστηκε μια τεχνητή λίμνη 2.000 τ.μ. Κατόπιν μελετών, εισήχθη ένα είδος ψαριού από την Ιαπωνία, το Koi, που ζει σε λιμνάζοντα νερά, φυτεύθηκαν ειδικά φυτά και πλατάνια για να απορροφούν την πλεονάζουσα ποσότητα νερού. Σταδιακά η λίμνη έγινε φυσικός υδροβιότοπος, τα ψάρια άρχισαν να αναπαράγονται μόνα τους, έγινε σημείο συνάντησης και άλλων ειδών, από χελώνες και κορμοράνους μέχρι νερόφιδα. Ωσπου οι άνθρωποι του εργοστασίου σκέφθηκαν: «Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσουν να απολαμβάνουν και άλλοι αυτό τον χώρο εκτός από εμάς;».

Μια πορτοκαλοχώρα στη Σπάρτη-2

Ο σπόρος της Orangeland είχε μπει, η δημιουργία ενός πάρκου αφιερωμένου στο πορτοκάλι, εκεί, στην κοιλάδα του Ευρώτα, όπου ο καρπός έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές παραγωγών. Ενας χώρος όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να μάθουν όλα τα μυστικά του πορτοκαλιού, της καλλιέργειας και της επεξεργασίας του, το πώς από το χωράφι φτάνει στο τραπέζι και στο ποτήρι μας. Πώς γίνεται η «μπλε» πορτοκαλάδα; Γιατί «κανονικά» οι φυσικοί χυμοί του σούπερ μάρκετ θα έπρεπε να έχουν ελαφρώς διαφορετική γεύση ανάλογα με την εποχή του χρόνου;

Μια πορτοκαλοχώρα στη Σπάρτη-3

Ηδη, στην πορτοκαλοχώρα, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στη μονάδα παραγωγής χυμού, από τις πιο σύγχρονες διεθνώς, να κάνει βόλτα στον πορτοκαλεώνα και στους κήπους, διαθέσιμους στην τοπική κοινωνία, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια να καλλιεργήσουν τα δικά τους φυτά για ερευνητικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς, να παίξουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις και να παρακολουθήσουν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στο ανοιχτό θέατρο, όλα ασφαλώς εντελώς δωρεάν. Αλλα τόσα είναι όσα σχεδιάζονται. Ανάμεσά τους ένα ερευνητικό πρόγραμμα συγκαλλιέργειας, με στόχο την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών. Γιατί η πορτοκαλιά δεν μας ευεργετεί μόνο με βιταμίνη C, αλλά και με τη «συνεργατική» της φύση, αφού είναι το μόνο δέντρο που στη ρίζα του μπορεί να φιλοξενήσει άλλα φυτά. Γιατί όχι αρωματικά φυτά; Κρόκο Κοζάνης; Μαύρες τουλίπες; Εκτός από την αισθητική ενίσχυση του πορτοκαλεώνα, αυτό θα εξασφάλιζε επιπλέον εισόδημα ανά στρέμμα.

Μια πορτοκαλοχώρα στη Σπάρτη-4

Αστική εκδοχή

Για όσους δεν μπορούν να βρεθούν άμεσα στη Σπάρτη, εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί και η αστική εκδοχή του πάρκου, το Orangeland Home, στου Μακρυγιάννη (Νάκου 3), ένας χώρος χαλάρωσης και ενημέρωσης για το πορτοκάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή