Κέντρο Επιστημών στην Αλίαρτο

Κέντρο Επιστημών στην Αλίαρτο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέντρο Επιστημών ιδρύουν στην Αλίαρτο Βοιωτίας η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φιλοδοξία του κέντρου είναι να φέρει σε απευθείας επαφή τους μελλοντικούς γεωπόνους με την αγροτική παραγωγή και να αποτελέσει συνδετικό κρίκο για τη μεταλαμπάδευση καινοτομίας και νέων τεχνολογιών στους αγρότες της περιοχής.

Η ίδρυση του Κέντρου Καινοτόμων και Αειφορικών Γεωπονικών Επιστημών ανακοινώθηκε χθες από τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και τον πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιώργο Παπαδούλη. Ως έδρα προσφέρθηκε από την περιφέρεια το κτιριακό συγκρότημα των παλιών εκκοκκιστηρίων βάμβακος (11,3 χιλιάδων τ.μ.), ενώ ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων συνεισφέρει παραχωρώντας έκταση 20 στρεμμάτων για τη δημιουργία πρότυπων καλλιεργειών.

Κέντρο Επιστημών στην Αλίαρτο-1

«Μετά την αποξήρανση της Κωπαΐδας δημιουργήθηκε μια έκταση 240.000 στρεμμάτων υψηλής παραγωγικής αξίας. Υπεύθυνος για την άρδευσή της ήταν ο Οργανισμός Κωπαΐδας, που καταργήθηκε το 2014 με αποτέλεσμα οι αρμοδιότητες και η διαχείριση της περιουσίας του να μεταβιβαστούν στην περιφέρεια», εξηγεί ο κ. Μπακογιάννης. «Οι εγκαταστάσεις αυτές ρήμαζαν για χρόνια και αποφασίσαμε ότι έπρεπε να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία. Προτείναμε λοιπόν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να τις εκμεταλλευθεί και να δημιουργήσει ένα μεγάλο κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στόχος είναι να συνδέσουμε ό,τι καινούργιο συμβαίνει στον πρωτογενή τομέα –γνώση, καινοτομία, νέες τεχνολογίες– με το χωράφι, να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη».

Κέντρο Επιστημών στην Αλίαρτο-2

Μακέτα του κέντρου, όπως θα «μεταμορφωθεί».

«Ανοιγμα στην κοινωνία»

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το οποίο ήδη διαθέτει για τους σκοπούς του περίπου 1.000 στρέμματα στην Κωπαΐδα, θα δημιουργήσει πρώτη φορά παράρτημα εκτός Αττικής. «Θα είναι ένα άνοιγμα του πανεπιστημίου στην κοινωνία. Το κέντρο θα απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, επιστήμονες με συνάφεια με τον κλάδο, επαγγελματίες αγρότες, νέους ανέργους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, φορείς και ομάδες παραγωγών. Αλλά και πολίτες που ενδιαφέρονται για γενικότερα θέματα του αγροτοδιατροφικού τομέα, από τις καλλιέργειες και τη γαστρονομία έως τον αγροτουρισμό», λέει ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γιώργος Παπαδούλης. «Από τη μια πλευρά, φιλοδοξούμε το κέντρο να αποτελέσει έναν χώρο εκπαίδευσης, έρευνας και πρακτικής άσκησης, που θα προσφέρει και σύντομους κύκλους μαθημάτων. Από την άλλη, θέλουμε να συμβάλλει στην ανάπτυξη όλης της περιοχής, όχι μόνο μέσω της προσέλκυσης φοιτητών και επιστημόνων, αλλά και με την επιμόρφωση νέων αγροτών, που τόσο χρειαζόμαστε».

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, για τη μετασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων η περιφέρεια έχει δεσμεύσει 2,5 εκατ. ευρώ και σύντομα θα προκηρύξει τον διαγωνισμό με την ελπίδα ότι το κέντρο θα λειτουργήσει έως τα τέλη του 2019. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, από την πλευρά του, θα αναλάβει εκτός από τη στελέχωση του κέντρου και το κόστος λειτουργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή