Ο κήπος στη σκιά του Ιερού Βράχου γέμισε ξανά από παιδιά, χάρις στην ΕΛΛΕΤ και στο όραμα της ανάπλασης

Ο κήπος στη σκιά του Ιερού Βράχου γέμισε ξανά από παιδιά, χάρις στην ΕΛΛΕΤ και στο όραμα της ανάπλασης

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε ήταν ένας μικρός παράδεισος στη σκιά του Ιερού Βράχου. Εδώ και χρόνια, όμως, μετατράπηκε σε εγκαταλελειμμένο, αφρόντιστο και άδειο χώρο. Ο λόγος για την παιδική χαρά στην πλατεία Ραγκαβά, έναν μικρό πλακιώτικο κήπο, που φαίνεται να ξυπνά από τη λήθη και να μπαίνει σε μια πορεία αναζωογόνησης χάρις σε μια συντονισμένη πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με τον Δήμο Αθηναίων και πολλούς άλλους φορείς. Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, παρότι είχε ακόμα ψυχρούλα, εκατοντάδες πολίτες έδωσαν ραντεβού στο σημείο αυτό, σαν μια πρώτη υπόσχεση ότι δεν θα το αφήσουν να παραμένει μαραζωμένο και ξεχασμένο. Ηταν μια μοναδική βραδιά και μια μοναδική εικόνα με πλήθος καλλιτεχνών που προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν εθελοντικά. Η παιδική χαρά γέμισε παιδιά και μεταμορφώθηκε σε τόπο παιχνιδιού, τόπο συνάντησης Πλακιωτών και επισκεπτών απ’ όλη την Αθήνα, με ζωντάνια, μουσική, τραγούδι και δρώμενα.

Η γιορτή διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΛΛΕΤ, με αφετηρία την ολοκλήρωση της μελέτης για την ανάπλαση του χώρου και στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Απώτερος στόχος είναι να σωθεί από την εγκατάλειψη αυτός ο σημαντικός, ζωτικός μικρός πνεύμονας πρασίνου, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, κάτω από την Ακρόπολη. Οποιος περνούσε συχνά από αυτό το μικρό ξέφωτο της Πλάκας, ήξερε πως επί δημαρχίας Αντ. Τρίτση ο κήπος είχε εξοπλιστεί με παγκάκια και λειτούργησε με λίγα παιχνίδια. Με τα χρόνια όλα μισοκαταστράφηκαν, τα παιχνίδια απομακρύνθηκαν, τα παρτέρια χορτάριασαν και τα πεζούλια γέμισαν από γκράφιτι. Η ΕΛΛΕΤ κινητοποιήθηκε έχοντας στο πλευρό της πολλούς συμμάχους αλλά και καλλιτέχνες πρώτης γραμμής που συχνά δίνουν το «παρών» στις δράσεις της.

Η εκπληκτική συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών κατέδειξε για άλλη μία φορά την ανάγκη αναβάθμισης και φροντίδας του δημόσιου χώρου στην πόλη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με έναν σύντομο εσπερινό για τα παιδιά στον Αη Γιώργη – που οριοθετεί τον κήπο– με τον πατέρα Αλέξανδρο της ενορίας Αγ. Νικολάου Ραγκαβά. Συνεχίστηκε με παραδοσιακά παιχνίδια –κουτσό, βόλους– καθώς και παράλληλες δραστηριότητες όπως η κατασκευή φιγούρας καραγκιόζη, εργαστήρι με τα φυτά του Ιπποκράτη, παρατήρηση κυψέλης, ζωγραφική. Τη σκυτάλη πήρε η ομάδα «La Petite Marguerite» με το δρώμενο «Ο πλανήτης που φτιάχτηκε από φούσκες…», που ενθουσίασε τα παιδιά.

Αργότερα, ο Διονύσης Σαββόπουλος έγινε για λίγο ο μαγικός παραμυθάς, ενθουσιάζοντας τους πάντες. Τον διαδέχθηκε ο θίασος Χαρίδημου με την παράσταση «Παιδική Χαρά του Καραγκιόζη». Η Αλίκη Καγιαλόγλου χρειάστηκε να αλλάξει το μουσικό πρόγραμμά της για να ανταποκριθεί στις επίμονες παραγγελιές των παιδιών. Τραγούδησε μαζί τους με τρυφερότητα και χιούμορ. Η βραδιά θα έκλεινε με κινηματογραφικές προβολές. Κι όταν η Μάγια Τσόκλη, από τους πρωτεργάτες της δράσης, πρότεινε την αναβολή λόγω της ψύχρας, κανείς δεν έφευγε! Στρώθηκαν λινάτσες, όλοι κάθησαν παίρνοντας αγκαλιά τα αποκοιμισμένα παιδιά και γέλασαν με την καρδιά τους, με την προβολή της ταινίας «Αθήνα: αναζητώντας τη χαμένη πόλη» των Σούλας Δρακοπούλου και Μαρκ Γκαστίν, με εικόνες νοσταλγικές από αγαπημένες ταινίες της παλιάς Αθήνας, με την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό φωτισμένα στον ορίζοντα.

Η Λυδία Καρρά, πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, υπογράμμισε στη στήλη: «Ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, κάτω από τη σπηλιά του Αγλαύρου, όπου οι νέοι ορκίζονταν να φροντίζουν την πόλη τους ονειρευθήκαμε έναν κήπο για όλες τις ηλικίες, να ανταμώνουμε κάτοικοι και εργαζόμενοι απ’ όλες τις γειτονιές του πολύπαθου ιστορικού κέντρου της Αθήνας, αλλά και έναν κήπο φιλόξενο για τους επισκέπτες. Ολα αυτά σε μια γειτονιά που δεν έχει μείνει ούτε μια πλατεία ελεύθερη στην Πλάκα, χωρίς τραπεζοκαθίσματα και ηχορρύπανση». Στόχος και ευχή όλων: την επόμενη χρονιά, η γιορτή να μας συστήσει ξανά τον κήπο Ακροπόλεως, καθαρό και φροντισμένο, έτοιμο να υποδεχθεί και πάλι παιδιά και μεγάλους, και να ξαναγίνει μέρος της ζωής μας στο ιστορικό κέντρο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή