Υστατο χαίρε στον Αγγελο Δεληβορριά, τον άνθρωπο που νοιάστηκε για τις επόμενες γενιές Ελλήνων

Υστατο χαίρε στον Αγγελο Δεληβορριά, τον άνθρωπο που νοιάστηκε για τις επόμενες γενιές Ελλήνων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκεί να περιγράψει κάποιος μια εικόνα από το χθεσινό ύστατο χαίρε στον Αγγελο Δεληβορριά, για να καταλάβει πως η αγάπη του και η ζεστασιά του επεστράφησαν εις το ακέραιο. Ενα «άγημα» από τους φύλακες του Μουσείου Μπενάκη, με το κλασικό μπλε κοστούμι και την γραβάτα κλαμπ –«Θα ντύνονται όπως ντύνομαι και εγώ με τα καλά μου ρούχα, αυτή θα είναι η στολή τους!» έλεγε ο εκλιπών– περίμεναν έξω από την εκκλησία για το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας με λουλούδια στα χέρια και δάκρυα στα μάτια. Είχαν μάλιστα ζητήσει να μεταφέρουν οι ίδιοι το φέρετρο στον τόπο της τελευταίας του κατοικίας, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε δεκτό, ίσως επειδή η κηδεία ήταν δημοσία δαπάνη. Κρίμα, διότι όταν πέθανε η Ειρήνη Καλλιγά, μοναχοκόρη του Αντώνη Μπενάκη και σύζυγος του Παύλου Καλλιγά, οι φύλακες του μουσείου είχαν την τιμή να τη συνοδεύσουν μέχρι το τέλος.

Αυτή η αφοσίωση των εργαζομένων στο πρόσωπο του Δεληβορριά ήταν εξίσου συγκινητική με τη βουβή οδύνη των εκατοντάδων ανθρώπων που γέμισαν εχθές το προαύλιο του Α΄ Νεκροταφείου για να αποχαιρετίσουν τον συγγενή, τον φίλο, τον συνάδελφο, τον δάσκαλο, τον ακαδημαϊκό, την πνευματική προσωπικότητα. Δεν έλειπε κανείς: από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνη Κουνάδη και τον επικεφαλής της Αρχαιολογικής Εταιρείας Βασίλη Πετράκο που εκφώνησαν επικηδείους μέχρι τα γκαρσόνια του εντευκτηρίου της Κουμπάρη. Σύσσωμη η οικογένεια Γερουλάνου και ο Κώστας Σημίτης, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Στέφανος Μάνος και  η Ολγα Κεφαλογιάννη, μαζί με απλούς ανθρώπους που ταξίδεψαν από τη Σπάρτη για να τον τιμήσουν, ήταν όλοι εκεί, με πραγματική ανυπόκριτη συγκίνηση. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, διευθυντές και προσωπικό άλλων μουσείων ιστορικοί τέχνης, έφτιαξαν μια τεράστια πομπή που συλλυπήθηκε τη σύζυγό του Μαρία και τα δύο του παιδιά. Εκείνη στεκόταν με το ζόρι όρθια, χωρίς να μπορεί να πιστέψει πως όλα έγιναν τόσο γρήγορα.

Ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς. Αγκαλιές, δάκρυα, χτυπήματα στην πλάτη και η διαπίστωση ότι έφυγε τόσο ξαφνικά που κανείς δεν το περίμενε ούτε μπορούσε να το συνειδητοποιήσει. Και μπορεί κάποιοι να γνώριζαν για τη σύντομη περιπέτεια της υγείας του που έφερε το τέλος, οι περισσότεροι όμως είχαν μείνει με την ακμαία, λαμπερή αίσθηση που απέπνεε ο Δεληβορριάς. Ενας άνθρωπος που θα βαστιόταν γερά στην ζωή μέχρι τέλους για να προλάβει να προσφέρει.

Η εκκλησία είχε γεμίσει ασφυκτικά και ξεχώριζαν μόνον λίγα κεφάλια λόγω ύψους: ο Γιώργος Αγουρίδης, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Ολιβιέ Ντεκότ, ο Στέφανος Πεσμαζόγλου, ο Γιάννης Κολοκοτρώνης. Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα στεκόταν δίπλα στον Λουκά Παπαδήμο. Η Λίλα Μαραγκού απαρηγόρητη, η Κορνηλία Μπούρα είχε το βλέμμα της κολλημένο στο πάτωμα, η Φανή-Μαρία Τσιγκάκου ψιθύριζε με βουβό πόνο. Και ύστερα όλοι μαζί με ένα λουλούδι στο χέρι και τον πρώτο καλοκαιρινό ήλιο του 2018 που έκαιγε, ανηφορίσαμε μέσα στα κυπαρίσσια για να τον αποχαιρετίσουμε.

Αναρωτιόμουν περπατώντας προς τον επίλογο, ποια ήταν η μεγαλύτερή του αρετή. Κατέληξα ότι ήταν ο σεβασμός προς τις επόμενες γενιές των Ελλήνων: ήξερε, έβλεπε τι κινδύνευε να χαθεί υλικό ή άυλο και έσπευδε ως Αγγελος να το προφυλάξει. Αυτή η έγνοια για την αυριανή Ελλάδα, για την Ελλάδα των ανθρώπων που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί είναι που θα στερηθούμε από τον θάνατό του. Και μακάρι, αν έχει αφήσει κάτι πίσω του, να είναι το μπόλιασμα αυτού του σπόρου της ανιδιοτέλειας γι’ αυτούς που θα έρθουν να σηκώσουν στην πλάτη τους αυτή τη μικρή μα βαριά χώρα, έπειτα από εμάς. Εκείνος διέσωσε πολλούς από τους θησαυρούς και τις αξίες της. Εμείς;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή