Προσκύνημα στα πάτρια εδάφη για 120 Αιγυπτιώτες

Προσκύνημα στα πάτρια εδάφη για 120 Αιγυπτιώτες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν γινόταν η διάνοιξη του Σουέζ, άνθρωποι από όλο τον κόσμο συνέρρευσαν ως εργάτες. Η παράδοση, όμως, θέλει να ξεχωρίζουν για την εργατικότητά τους οι Ελληνες από την Κάσο. Είχαν αποκτήσει τέτοια φήμη, που ο ίδιος ο Χεδίβης (σ.σ. αξίωμα του αντιβασιλέα) τους είχε διαμηνύσει ότι ήταν πρόθυμος να τους εκπληρώσει κάθε επιθυμία για να τους ευχαριστήσει. Εκείνοι ζήτησαν τότε μια «New Κasos».

Το παραπάνω ανέκδοτο είναι ενδεικτικό του αποτυπώματος που άφησαν οι Ελληνες στην Αίγυπτο. Στον απόηχο της τότε αρμονικής συνύπαρξης γεννήθηκε το πρόγραμμα «Nostos-Επιστροφή στην Πατρίδα», που αποφασίστηκε στη τριήμερη συνάντηση Ελλάδας – Αιγύπτου και Κύπρου για θέματα Διασποράς στην Αθήνα, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, την υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αποδήμων Αιγυπτίων κ. Ναμπίλα Μακράμ και τον Κύπριο προεδρικό επίτροπο κ. Φώτη Φωτίου. Από τη Δευτέρα, λοιπόν, έως την Κυριακή, 120 Αιγυπτιώτες, εβδομήντα από την Ελλάδα και πενήντα από την Κύπρο θα περιηγηθούν στις παλιές τους γειτονιές αλλά θα ταξιδέψουν και αλλού, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Πορτ Σάιντ, το τουριστικό Σαρμ Αλ Σέιχ και την Αγία Αικατερίνη στο Σινά. Η εκδήλωση, στην οποία θα παραστούν οι Πρόεδροι Δημοκρατίας των τριών χωρών, τελείται υπό την αιγίδα του Προέδρου Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. Το κόστος της διοργάνωσης έχει αναλάβει η αιγυπτιακή πλευρά, αποστέλλοντας ένα ηχηρό, εξόχως πολιτικό, μήνυμα: «Ελάτε στην Αίγυπτο για διακοπές ή γιατί όχι επιστρέψτε».

«Οταν ανακοινώθηκε η εθνικοποίηση του Σουέζ, όλοι οι μη Αιγύπτιοι πιλότοι αποσύρθηκαν, η συνέχιση λειτουργίας θα ήταν αδύνατη, αν οι Ελληνες δεν είχαν συνεχίσει να δουλεύουν πλάι με τους Αιγυπτίους» αναφέρει ηλικιωμένος Αιγυπτιώτης. «Ταυτόχρονα, πολλοί Ελληνες εντάχθηκαν στην αιγυπτιακή αντίσταση, στους πολέμους του 1956 και του 1967, γιατί ήμασταν καλά ενταγμένοι στην κοινωνία, ήμασταν διασπαρμένοι σε όλα τα κοινωνικά στρώματα». Πώς, όμως, είναι σήμερα η ζωή όσων έχουν παραμείνει στη χώρα; «Στις καλές εποχές ήμασταν 4-5.000 άτομα, σήμερα μόλις 25», λέει η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Πορτ Σάιντ, κ. Χρυσούλα Θεοχάρη, υπεύθυνη μεταξύ άλλων της καθημερινής ελληνικής εκπομπής στο αιγυπτιακό ραδιόφωνο. Περισσότερες είναι οι εναλλαγές στη μαθητική ζωή, καθώς τα τελευταία 23 χρόνια η ομάδα τέχνης «Πάροδος», με επικεφαλής τον κ. Ηλία Πίτσικα, επισκέπτεται τα ομογενειακά σχολεία και πραγματοποιεί πλήθος δράσεων.

Μετά τις πασχαλινές διακοπές, δεκάδες μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής επιδόθηκαν σε θεατρικό παιχνίδι, χορό και τραγούδι, παρακολούθησαν περιβαλλοντική ενημέρωση με υλικό του «Αρχέλωνα», εργαστήρια λογοτεχνίας και κινηματογράφου κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή