Μηχανογραφικά και μετά, τέλος

Μηχανογραφικά και μετά, τέλος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο είναι τα στάδια τα οποία απομένουν για να ολοκληρωθεί ο φετινός αγωνιώδης -για τους περισσότερους υποψηφίους και τους γονείς τους- «μαραθώνιος» της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από την προσεχή Τρίτη 17 Ιουλίου και έως τις 27 Ιουλίου, οι υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, η συμπλήρωση των οποίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη διαδικασία, καθώς από τη σειρά προτίμησης των υποψηφίων και τη βάση κάθε σχολής θα κριθεί η εισαγωγή τους. Κατόπιν θα ακολουθήσει περί τα τέλη Αυγούστου η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής της κάθε σχολής. Βέβαια, τα σημαντικά ποσοστά της αποτυχίας στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου οδηγούν σαφέστατα σε πτώση των βάσεων.

Ομως, λίγο πριν από την έναρξη της προθεσμίας για την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων, υπάρχουν ορισμένα «ανοιχτά» σημεία, καθώς δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη πόσοι θα είναι οι απόφοιτοι, οι οποίοι θα καταθέσουν απλώς το μηχανογραφικό τους διατηρώντας τους περυσινούς βαθμούς για να διεκδικήσουν μία εκ των 8.384 θέσεων ποσοστό που αποτελεί το 10% των συνολικά διατιθέμενων θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πιθανολογείται ότι η πλειονότητα των περυσινών υποψηφίων που είχαν υψηλούς βαθμούς και οι οποίοι είτε δεν πέτυχαν στις σχολές της πρώτης προτίμησής τους είτε δεν εισήχθησαν καν σε κάποια σχολή διότι «παραπλανημένοι» από την υψηλή βαθμολογία τους δήλωσαν μόνο λίγες σχολές, θα κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας. Εκτιμάται ότι οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας θα προσεγγίσουν τους 9.500.

Ο συνολικός αριθμός των τελειοφοίτων και αποφοίτων που συμμετείχαν στις φετινές εξετάσεις προσέγγισε τις 84.000. Εξ αυτών περίπου 3.000 είναι οι τελειόφοιτοι των εσπερινών και εκκλησιαστικών λυκείων, ενώ περίπου 11.000 ήταν περυσινοί απόφοιτοι οι οποίοι επέλεξαν να επανεξετασθούν στα εννέα μαθήματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά το υπουργείο Παιδείας είχε υπολογίσει τους τελειόφοιτους του Ενιαίου Λυκείου σε περίπου 63.000. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, ο αριθμός των τελειοφοίτων αυξήθηκε κατά 7.000, φθάνοντας τις 70.000!

Συνολικά, εάν συνοπολογισθούν οι 15.441 υποψήφιοι με το σύστημα των Δεσμών (για τους οποίους αναλογούν 8.100 θέσεις), οι περίπου 14.500 απόφοιτοι του δεύτερου κύκλου των ΤΕΙ και οι 1.500 απόφοιτοι των πρώην ΤΕΛ (οι οποίοι θα διεκδικήσουν μία εκ των 3.519 θέσεων ΤΕΙ), οι περίπου 115.500 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις 83.158 θέσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τέλος, από το υπουργείο Παιδείας δεν έχει υπάρξει ακόμη ρύθμιση σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δικαίωσε περυσινούς υποψηφίους με το σύστημα των Δεσμών, που ζητούσαν αύξηση των θέσεων.

Απομένει μόνον η τυπική επικύρωση από την λαϊκή ψήφο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή