«Grazie Italia» από την Ελλάδα στο σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής CP 625 για τη δράση του στο Αιγαίο

«Grazie Italia» από την Ελλάδα στο σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής CP 625 για τη δράση του στο Αιγαίο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ήλιος ζεματούσε με καλοκαιρινή ένταση, το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά. Ομως, το άγημα του Λιμενικού Σώματος με τις μαύρες επίσημες στολές που είχε παραταχθεί έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν έδειχνε να πτοείται από τη ζέστη. Αλλωστε, η περίσταση ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Πλάι τους ήταν παρατεταγμένοι ο κυβερνήτης, οι αξιωματικοί και το πλήρωμα του σκάφους CP 265 της ιταλικής Ακτοφυλακής που είχε πάρει μέρος στις διασώσεις ανθρώπινων ζωών στα θαλάσσια σύνορά μας ως μέρος της διεθνούς δύναμης του Frontex. Το σκάφος επέστρεφε στην πατρίδα του ύστερα από διαμονή στη Μυτιλήνη και στα ελληνικά ύδατα. Στον πλου τού επαναπατρισμού, έκανε μια σύντομη στάση στον Πειραιά για να βραβευθούν οι άνδρες του από τη χώρα μας για την προσφορά τους.

Το International Propeller Club of the United States του Πειραιά, ο πρόεδρός του Γιώργος Ξηραδάκης και το Δ.Σ. προέβησαν σε μια συμβολική χειρονομία. Παρουσία του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, του δραστήριου Ιταλού πρέσβη Λουίτζι Μάρας και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, του αντιναύαρχου Σταμάτη Ράπτη, διοργάνωσαν εκδήλωση με σκοπό να ευχαριστήσουν τους γείτονές μας για τη βοήθειά τους. Ελληνες και Ιταλοί έχουν, άλλωστε, μοιραστεί το δυσανάλογο βάρος των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη. Οι λιμενικοί και των δύο χωρών γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να δίνουν μάχες για να γλιτώσουν ανθρώπους από τα κύματα. Πόσο μάλλον όταν υπηρετούν εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη δράση των διακινητών.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, τον λόγο πήρε ο Γιώργος Ξηραδάκης που στάθηκε στις ηρωικές προσπάθειες των Ιταλών στις διασώσεις: «Το διάστημα των τελευταίων μηνών ο κυβερνήτης Paolo Fedele και το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου με τα στελέχη της ελληνικής Ακτοφυλακής προέβησαν σε διάσωση 400 και πλέον ατόμων, που πιστοποιεί το αποτέλεσμα της αγαστής αυτής συνεργασίας. Ubi concordia, ibi victoria (όπου ενότητα, εκεί νίκη)», είπε ευχαριστώντας το πλήρωμα και τους αξιωματικούς για τη συνεισφορά.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πήρε τη σκυτάλη, αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση και υπογράμμισε ότι οι Ελληνες και οι Ιταλοί έχουν δώσει μαθήματα ανθρώπινων αξιών στην Ευρώπη με τα μέλη του Λιμενικού Σώματος να διακινδυνεύουν τη δική τους ζωή για να σώσουν τους απελπισμένους που προσπαθούν να περάσουν το Αιγαίο διά θαλάσσης. Επιστολή χαιρετισμού έστειλε και ο επίτροπος Αβραμόπουλος από τις Βρυξέλλες.

Η έκπληξη της τελετής ήταν η παρουσία του πατέρα Ιωάννη της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος που ήρθε στην τελετή για να ευλογήσει το ιταλικό σκάφος και το πλήρωμά του. Ντυμένος συμβατικά, έβγαλε τα άμφιά του από μια τσάντα. Την ώρα που εκφωνούσε τις ευλογίες, χτύπησε το παλιό ρολόι του λιμανιού που έχει τη μελωδία από τα «Παιδιά του Πειραιά» και έκανε τους Ιταλούς ναύτες να σαστίσουν….

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή