Μυτιλήνη: Αθώοι οι πέντε διασώστες για απόπειρα παράνομης μεταφοράς μεταναστών

Μυτιλήνη: Αθώοι οι πέντε διασώστες για απόπειρα παράνομης μεταφοράς μεταναστών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθώους κήρυξε μετά από μια διαδικασία εννέα ωρών, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου τρεις Ισπανούς πυροσβέστες – διασώστες μέλη της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PROEM-AID και δύο Δανούς αραβικής καταγωγής, μέλη της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Team Humanity που κατηγορούνταν για απόπειρα παράνομης μεταφοράς μεταναστών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου 2016 είχαν συλληφθεί από άνδρες του Λιμενικού Σώματος επιβαίνοντες σε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος στη θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας, να επιχειρούν να ρυμουλκήσουν βάρκες με αλλοδαπούς.

Το δικαστήριο έκρινε, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως της έδρας η οποία ζήτησε την καταδίκη όλων των κατηγορουμένων, ότι οι πέντε δεν τέλεσαν τις πράξεις οι οποίες τους αποδίδονταν και διέταξε την επιστροφή των εγγυήσεων που είχαν επιβληθεί – ύψους 5.000 ευρώ στον καθένα από τους τέσσερις (τρεις Ισπανούς και έναν Δανό) και 10.000 ευρώ στον πέμπτο (ένα Δανό) στον οποίο είχε απαγορευθεί έκτοτε και η έξοδος από τη χώρα- προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι.

Στην ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας δυο από τα τρία στελέχη του Λιμενικού Σώματος που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση. Απουσίαζε ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού Σώματος που τους είχε συλλάβει.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης προσήλθε και κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της αυτόνομης Ισπανικής Περιφέρειας της Ανδαλουσίας Ρόζα Αγιλάρ. Εδώ ας σημειωθεί ότι στη δίκη που συγκέντρωσε μέσα ενημέρωσης από όλη σχεδόν την Ευρώπη και όχι μόνο από την Ισπανία, παρίσταντο ως παρατηρητές εκπρόσωποι όλων των ισπανικών κομμάτων καθώς και εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η κ. Αγιλάρ αναφέρθηκε στην επαγγελματική και ταυτόχρονα ανθρωπιστική δράση των Ισπανών πυροσβεστών οι οποίοι συμμετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή της υπηρεσίας τους και παρέμειναν στη συνέχεια στην Ελλάδα εναλλασσόμενοι ανά 15θήμερο, ως εθελοντές.

Στη σημαντική βοήθεια που προσέφεραν οι εθελοντές και οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συνέδραμαν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση από τη χώρα μας της έκρηξης της ανθρωπιστικής κρίσης από τις αρχές του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2016 αναφέρθηκε στην κατάθεση του ο μάρτυρας υπεράσπισης βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης. Επίσης ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν εργαζόμενος σε μη Κυβερνητική Οργάνωση και συγκεκριμένα κυβερνήτης διασωστικού σκάφους και ανεξάρτητη εθελόντρια. Και οι δυο φώτισαν με τις καταθέσεις τους τον τρόπο λειτουργίας εκείνων των ημερών στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Με χειροκροτήματα δέχθηκαν την απόφαση του δικαστηρίου οι συγκεντρωμένοι συμπαραστάτες και φίλοι των αθωωθέντων οι οποίοι και ευχαρίστησαν την ελληνική δικαιοσύνη για την «απόφαση που ταυτίστηκε με το αίσθημα δικαίου ολόκληρης της Ευρώπης». Κι αυτό γιατί όπως χαρακτηριστικά έγραφαν και οι μπλούζες που φόρεσαν οι Δανοί αμέσως μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης «το να σώζεις ζωές δεν είναι έγκλημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή